Szövetségi hírek, események

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró SzövetségKöszöntjük a névnapjukat ünneplőket:Partnereink:
Magyar Természetjáró Szövetség

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

B.-A.-Z. Megyei Sportszövetségek Képviselete

B.-A.-Z. Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület

Miskolc Városi Diáksport Szövetség

Polgárőrség Miskolc-Diósgyőr

Eddigi letöltés: 3664

Támogatóink:
120 év - 120 km

2012-ben 120 éves a szervezett természetjárás B.-A.-Z. megyében. Ebből az alkalomból a megyei Természetjáró Szövetség túrasorozatot indít. Minden hónapban más-más egyesület vezet rövid, mindenki által teljesíthető túrát. A túrán résztvevők egymásra épülő fokozatokat érhetnek el.

A póttúrák igazolási rendje
Szövetségünk Elnöksége úgy döntött, hogy akik kimaradtak a túrasorozat valamelyik túrájából, de szeretnék teljesíteni a követelményeket, azok számára póttúrával lehetőséget biztosít az előírt 12 túra teljesítésére. A 2 db póttúra bármelyik egyesület, bármelyik novemberi túrájával teljesíthető. Az egyesületi túrák listája, amiből választani lehet, honlapunkon megtalálható.
Az igazolás módja:
1. Az igazolásra a túrán kiállításra kerülő hivatalos Túrajelentés szolgál. A Túrajelentésen a 120 év 120 km mozgalomban résztvevő túrázó a nevét nyomtatott betűkkel szíveskedjék beírni és egyesületét megnevezni, valamint fel kell tüntetni „120 év 120 km” szöveget. Egy Túrajelentésen több „120 év 120 km”-es jubileumi túrasorozatban résztvevő személy is szerepelhet. Az így kiállított Túrajelentés minkét oldaláról fénymásolatot kell készíteni és beküldeni a Szövetségbe az ügyintéző Balkányi Ferenc nevére. Beadási határidő: 2012. december. 1. a 120 év 120 km túramozgalom 12. hivatalos túrája.
2. A „120 év 120 km”-es túrázó saját Túrajelentés nyomtatványon kéri a túravezetőtől a teljesítés igazolását. A saját Túrajelentés nyomtatvány a saját egyesülettől igényelhető. A Túrajelentés rovatait a szokásos módon kell kitölteni. A túravezető segít a kitöltésben. A „120 év 120 km”-es túrázó a „Résztvevők felsorolása” rovatba írja be nevét/egyesületét nyomtatott betűkkel és a „120 év 120 km” szöveget. Egy Túrajelentésen több név is szerepelhet. A Túrajelentést a túravezetővel alá kell íratni igazolás végett. A Túrajelentést ezután eredetiben, vagy fénymásolt formában kell beküldeni a Szövetségbe az ügyintéző Balkányi Ferenc nevére. Beadási határidő: 2012. december. 1. a 120 év 120 km túramozgalom 12. hivatalos túrája.
A 12.-ik hivatalos túra alkalmával december 1.-én csak a hivatalos 11. db túra alkalmával elért bronz és ezüst fokozatok kerülnek értékelésre.
Az egész évi teljesítés feldolgozása a 12 db. hivatalos és a 2 db. póttúrák alapján történik.
Eredményhirdetés a kiírás szerint.
Elnökség

12. túra
Végeredmény
12-es túra túrajelentés
12.1-es túra túrajelentés
Túra adatok
Egyesületek részvétele

11. túra
1-11 túra adatok
11. számú túrajelentés
Eddigi eredmények

10. túra
1-10 túra adatok
10. számú túrajelentés
Eddigi eredmények

9. túra
1-9 túra adatok
9. számú túrajelentés
Eddigi eredmények

120 év - 120 km fényképek
Augusztusi és szeptemberi 120 év - 120 km túrák fényképei:
8. túra képek
9. túra képek

8. túra
1-8 túra adatok
8. számú túrajelentés
Eddigi eredmények

Még most sem késő bekapcsolódni a 120 év 120 km jubileumi túrasorozat teljesítésébe.
Idén januárban indította útjára Szövetségünk a 120 év 120 km jubileumi túrasorozatát, melynek bronz, ezüst és arany fokozatának elnyerése érdekében még most sem késő bekapcsolódni, illetve folytatni a már megkezdett túrák teljesítését, hiszen több túratársunk megkeresésének eleget téve lehetővé tesszük, hogy a Szövetség honlapján is megtalálható Túranaptár novemberi túrái közül bármelyik tagegyesületünk novemberi két túrájának teljesítésével növelhető a túrasorozat teljesített túráinak száma.
Így azok, akik most szeretnének belevágni a túrasorozat teljesítésébe, a januárban megjelent programfüzet egy-egy szeptemberi-otóberi-novemberi és decemberi meghirdetett túrái mellett a novemberi két póttúra teljesítésével elérhetik a bronz fokozatot. Azoknak sem kell bánkódniuk, akiknek esetleg 1 vagy 2 túrán múlik a magasabb fokozatok elérése, hiszen a két póttúra teljesítésével ez is megvalósítható.
A túrasorozat teljesítéséhez ezúton is kellemes időtöltést kívánunk!
További részletek a túrákról a Szövetség honlapján a 120 év 120 km menüpont alatt.
Ezúton tájékoztatjuk minden kedves túratársunkat, hogy a túrasorozat Szendrőben megrendezésre kerülő októberi túrájához a Szövetség külön busszal történő utazást szervez.
További részletek hamarosan a honlapon.

120 év - 120 km 7. túra
Elkészült a 7. túra dokumentje, és az 1-7 túrák értékelése.
A 6-os túrán kiosztotta Makár Richárd Elnök Úr a kitűzőket és az emléklapokat. Volt egy pár reklamáció. Kis Györgyné is elérte a bronzot, de valamelyik túrán KISS-nek volt írva a többi túrajelentésen meg KIS-nek. Szerencsére volt egy tartalékunk így ő is megkapta a megérdemelt kitűzőt és emléklapot.
Többen reklamáltak, de a reklamációból kiderült, hogy elfelejtették aláírni a túrajelentést. Ezeket a reklamátorokat megvizsgáltam és korrigáltam az eddigi listát.
Ennek szellemében készült el az 1-7 Eredmény.
Külön érdekesség, hogy meg van az 500. aláíró Bereczki Dánielné személyében, aki a 6. túrán a 36-os sorszám alatt írt alá. Ez már az előző reklamációk felvezetése utáni 500. résztvevő.
Felhívom a figyelmet a következő túrára. A 120 év 120 km következő túrája 2012 augusztus 25.-én szombaton lesz.
Balkányi Ferenc
1-7 túra adatok
7. számú túrajelentés
Eddigi eredmények

7. túra
A B-A-Z megyei Természetjáró Szövetség által kiírt 120 év 120 km túramozgalom 7. túrájára július 8.-án vasárnap került sor. A Herman Ottó Emlékparkban több mint negyvenen gyűltünk össze. Balkányi Ferenc köszöntötte a megjelenteket, majd Makár Richárd elnök úr átadta az okleveleket és jelvényeket azon sporttársaknak, akik már 6 túrán részt vettek és ezzel teljesítették a bronz fokozatot. Készítettem egy rövid tájékoztatót a túra látnivalóiról, amit előzetesen elküldtem email-ban a helyiipari tagoknak, ill. a túra előtt szétosztottam.
Első állomásunk a Molnár-szikla volt. Az emelkedő után jólesett megpihenni és gyönyörködni a tájban. Második megállóhelyünk a szeleta-tetői kilátópont, illetve Szeleta-barlang volt. A többség a tetőn maradt és a tájban gyönyörködött. Voltak, akik csak a barlangbejárat utáni mélyedésig jöttek, néhányan viszont lementünk a barlang leghátsó zugába és a teljes sötétségben vártunk kb. 10-15 percet. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy a szemünk hozzászokjon a sötétséghez. Először csak egymást, illetve a közeli falat láttuk, majd egyre jobban kirajzolódtak a sziklák körvonalai, a talaj mélyedései, sőt a falon végighúzódó fekete sávot is tisztán lehetett látni. (Ezt az érdekességet Majoros Zsuzsanna barlangász az általa vezetett túrán mutatta meg nekünk.) Miután a tetőn ismét összeállt a csapat, elindultunk a kiírt útvonal azon pontja felé, ahol a jelenlévő túratársak közül csak egy páran voltunk. Ez pedig a volt Zsófia kilátó. Először egy dombra kellett felmenni, majd egyre jobban ereszkedtünk lefelé a helyenként igencsak bozótos kis ösvényen. Többen meg is jegyezték, hogy nem lesz ennek jó vége, ha ennyire lemegyünk, hiszen ugyanazon az úton kell majd visszamenni. A volt kilátónak a négy betonba ágyazott tartóvasa ma is megvan, valamint az adótorony beton maradványa. A szikláról gyönyörű volt a panoráma, a Palotaszállót szinte légvonalból láthattuk. Senki nem bánta meg ezt a kitérőt. Miután visszamentünk a tetőre, ebédszünetet tartottunk és közben megnéztük a Bagolyvár laktanya romjait. Következő állomásunk Csókás volt, ahol hosszabb pihenőt tartottunk és közben aláírtuk a túrajelentést. Már csak a Turista Pantheon volt hátra. Akik elől voltunk, páran felmentünk, de a tömeget hiába vártuk, ők a buszmegálló felé vették az irányt, hiszen csak tíz perc volt az autóbusz érkezéséig. Miután a jelenlévők közül szinte már mindenki járt ott, ez a kis mulasztás megbocsátható. Az idő egész nap jó volt, szerencsére legnagyobb részt árnyékos helyen haladtunk. Ezen az útvonalon gyakran járunk, de először tettünk olyan kitérőt, ami szinte mindenki számára új volt és megérte a fáradtságot.
Köszönöm mindenkinek a részvételt.
Váradi Zsófia túravezető
Tájékoztató a túra látnivalóiról
Néhány kép

Összesítés féltávnál
Eddigi túra adatok
Eddigi eredmények

6. túra
Június 2.-án szombaton gyönyörű, napfényes reggelre ébredtünk. Mire kiértünk a 4-es autóbusz görömbölyi végállomására már kész volt a rajthely. Rövid adminisztráció, a szokásos formaságok után ki-ki nekivághatott a saját távjának. Csapatommal a 10 km-es távot választottuk. A rajtban kapott útleírást többször egyeztetve a valósággal haladtunk az első EP felé. Számunkra eddig ismeretlen volt az a széles szép völgy, a Görömböly-patak völgye amelyen a távvezetékig haladtunk. Innen árnyékos erdőben, az emelkedőt leküzdve jutottunk el a Leány-várhoz. Itt az első EP-on szellemi totó, ásványvíz és édesség várta a túrázókat. A 10 km-es táv innen az útleírás szerint visszafordult a SL, majd a S■ jelzést követve és visszatértünk a Görömböly-patak völgyébe. Innen szalagozáson értünk be a görömbölyi pincesoron található célba. Itt a szokásos ellátáson kívül egy pohár borral is kedveskedtek a rendezők. Akit érdekelt részt vehetett egy műemlékpince és a pincekápolna meglátogatásán.
Végül is kb. 70 fő indult a két távon, ebből 25 fő nevezett a 120 év, 120 km mozgalomba.
Köszönjük a rendezőknek a teljesítménytúrát.
Balkányi Ferenc
6. számú túrajelentés

5. túra
Gyönyörű, napfényes időben indultunk 44 fővel Bükkszentkeresztről a kisebbik túrával, miután a miskolciak is befutottak a VOLÁN járattal.
Hegedűs Csaba volt a sereghajtó, ezt a vállalását kitűnően teljesítette. A többség lelkesen üdvözölte a "pikniket" melyet a Szederbokor erdei pihenőnél tartottunk. (Követelik, hogy máskor is legyen ilyen) Ha rajtam múlik, lesz - bár remélem, jó soká fogok ennyire népes túrát vezetni. Jobban kedvelem a kisebb csoportot.
Tapolcán még fagyiztunk egyet (ihaj-csuhaj egyszer élünk). A hosszútávosok is - fáziskéséssel - követték a példánkat. Jó soká, fél hatra értünk haza Tiszaújvárosba.
Szalai Zita a kistúra túravezetője.
Végül is a nagytúrások 45 főjével a teljesítők száma 99 fő volt.
Képek
5.1 számú túrajelentés
5.2 számú túrajelentés

4. túra
Összefoglaló a VII. Nagy-Milíc turista találkozóról
A BAZ. Megyei Természetjáró Szövetség és a Szlovák Turista Klub nemzetközi turista találkozót szervezett a Nagy-Milíc 895 m magas csúcsára, Magyarország legészakibb pontjára. A túra egyben a „120 év – 120 km túramozgalom” 4. túrája is volt.
Miskolcról 2 db különjáratú autóbusszal utaztunk a túrák kiinduló pontjára Füzérre, illetve Bodó-rétre. Füzérről indult a nagy túra Bodó-réten át a Nagy-Milicre, a közepes túra és a kis túra pedig a Bodó-rétről.
A déli köszöntőre mintegy 200-250 magyar és szlovák turista gyűlt össze. A BAZ. Megyei Természetjáró Szövetség képviseletében Balkányi Ferenc, a Szlovák Turista Klub képviseletében Dombrovsky Péter, és Füzér község Önkormányzata nevében Horváth Jenő polgármester köszöntötte a találkozó résztvevőit.
A köszöntők elhangzása után jófajta hazaival kínálták egymást a magyar-szlovák turisták. Köszönet érte Mindenkinek.
A találkozó végeztével a szlovák turisták az Izra-tó irányába hazaindultak.
A csúcson a nagy túrázókhoz csatlakoztak a közepes túrázók és együtt mentek le Füzérre. A kis túrázók pedig visszatértek Bodó-rétre, ahonnan autóbusszal utaztak Füzérre.
A túrák adatai:
1. Nagy túra, túravezető: Zárdai István, Táv: 13 km, szint: 650 m 63 fő
2. Közepes túra: túravezető: Balkányi Ferenc, Zárdai István, Táv: 9 km, szint: 350 m 23 fő
3. Kis túra, túravezető: Balkányi Ferenc, Táv: 7 km, szint: 320 m. 15 fő
Füzéren a vár megtekintése ingyenes volt Polgármester úr jóvoltából, túrázóink részére. Ezt a lehetőséget sokan kihasználták. Tóth Gábor atya bemutatta a római katolikus templomot, és elmondta a település történelmét.
A Várgondnokság új épületének udvarán hagymás zsíros kenyérrel, teával vendégelte meg az elfáradt turistákat a BAZ. Megyei Természetjáró Szövetség a füzéri önkéntesek segítségével. Füzér Község Önkormányzata ezen felül további ellátással kedveskedett.
Összesen: 101 fő vett részt a találkozón.
Kerekesné Szücs Katalin
szervező
Fényképek
Túrajelentés

3. túra
XV. Népek tavasza természetjáró fesztivál
Túrakiíró: B. A. Z. Megyei Természetjáró Szövetség
Időpont: 2012. március 15.
Útvonal: távonként változó
Táv: távonként változó
Szint: távonként változó
Túravezető: egyéni túra
A megyei Szövetség immár 15. alkalommal rendezte meg a Népek tavasza teljesítménytúrát, ez alkalommal új rajthellyel és új útvonalakon.
Hosszas előkészítő munka eredményeként végül 147 fő segítette a rendezés munkálatait. Erre szükség is volt, mert több mint 2600 fő volt az indulók száma.
A rendezők egy része a rendezvény előtt egy héttel csoportosan bejárta a 30/15/10 km-es távokat, mintegy tesztelve az útvonalakat és az ellenőrzőpontokat, a jelzések és útvonalak járhatóságát, és a megadott szintidőket is. Az indító és terepi ellenőrzőpontokon kívül elkelt a segítség a konyhai előkészítésben, és kiszolgálásban, (Garadna, Királyasztal) a sátrak felállításában, a forgalomirányításban, a parkolási rend fenntartásában az érkeztetésben és a kitűzők, emléklapok átadásában, a pénzügyek és az adminisztráció lebonyolításában, orvosi ügyeletben, stb., valamint mindezek irányításában és előzetes megszervezésében is.
A Szövetség vezetése úgy döntött, hogy akik nem tudták előzetesen valamelyik távot végig túrázni, de napjukat a rendezés segítésével töltötték el, azoknak is teljesítettnek tekinti a 120 év, 120 km 3. túráját, melynek túrajelentése ennek szellemében készült el.
Lejegyezte: Balkányi Ferenc
120 év, 120 km szervező
Túrajelentés
Háromból egy túrát teljesítők listája
Háromból két túrát teljesítők listája
Háromból három túrát teljesítők listája

2. túra
2./ Február (Diósgyőri Természetbarát Sport Klub szervezésében)
A túra időpontja: 2012. február 1. (szerda)
Útvonal: Hollóstető - Bodzás rét - Lófőtisztás - Bükkszentkereszt - Fehérkőlápa - Lillafüred.
Táv: 12 km, szint: 200 m
Indulás: A Búza térről 8,30-kor induló Volán busszal.
Túravezető: Balkányi Ferenc.
2a./ Február- póttúra (Diósgyőri Természetbarát Sport Klub szervezésében)
A túra időpontja: 2012. február 4. (szombat)
Útvonal: Hollóstető - Bodzás rét - Lófőtisztás - Bükkszentkereszt - Fehérkőlápa - Lillafüred.
Táv: 12 km, szint: 200 m
Indulás: A Búza térről 8,30-kor induló Volán busszal.
Túravezető: Balkányi Ferenc.
2. túra résztvevők
Képek
2.a túra résztvevők
Képek
2.a túra beszámolója

1. túra
2012. január 14. volt a sorozat első túrája Garadna - Heteméri völgy - Kühne Adolf úton Szentlélek (volt forrás, kolostor-rom, volt turistaház) - Látó-kövek - Tér-bikk - Örvény-kő - Köpüs-forrás - Ferenc-forrás - Garadna útvonalon, Csarnai Béláné vezetésével.
Résztvevők
Néhány kép

Bővebben a melléklet túrakiírásban.
Kiírás
Nyomtatható boritó oldal
Nyomtatható belső oldal