Szövetségi hírek, események

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró SzövetségKöszöntjük a névnapjukat ünneplőket:Partnereink:
Magyar Természetjáró Szövetség

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

B.-A.-Z. Megyei Sportszövetségek Képviselete

B.-A.-Z. Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület

Miskolc Városi Diáksport Szövetség

Polgárőrség Miskolc-Diósgyőr

Eddigi letöltés: 3832
Támogatóink:Technikai munkák 2013 évben

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetségünk 2013-ban turistajelzés felújítási munkát nem végzett megyénkben.

Az év utolsó negyedévétől „Az Országos Kékkör (OK) Észak-Magyarországi Régiót érintő nyomvonalának és attrakcióinak multifunkciós fejlesztése, a túraútvonalak téradat alapú nyilvántartási és fenntartási rendszerének kialakítása a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése” című, ÉMOP-2.1.1/B-12-2012-0160 jelű pályázatának konzorciumi partnereként a megyénket érintő kéktúra útvonal felújításával kapcsolatos előkészítő munkákat végeztük.
Ehhez kapcsolódóan a Magyar Természetjáró Szövetség Kéktúra Bizottságának felkérése alapján a nyomvonal módosítással érintett szakaszok (Bódvaszilas, Felsővadász, Nyésta, Martonyi) helyszíni bejárását végezte el és új szakaszrészekre vonatkozó javaslatokat adott megyei Szövetségünk.

A Petőfi kilátó egyelőre tisztázatlan tulajdonosi helyzetére tekintettel az építményre vonatkozó kezelői jogot az építmény alatt lévő földterület kezelője, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (HMKI) tekinti sajátjának.
A HMKI azonban a kilátó állagmegóvását nem vállalja fel, mert az nem tartozik a szervezet elsődleges feladatai közé, így a felépítmény állagától függően részleges lezárással korlátozza a kilátó látogathatóságát addig is, amíg jogszabállyal meghatározottan nem sikerül megoldást találni a jelenleg rendezetlen jogi környezetre.
A probléma megoldásához kértük a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) közreműködését, tekintettel arra, hogy megyei Szövetségünk 1991 évi megalakulása óta gondoskodott a mindenkori anyagi lehetőségeihez mérten a kilátó állagmegóvásáról, a HMKI fellépése miatt 2013-ban ez a folyamat azonban megszakadt.
Az MTSZ-t teljes körűen tájékoztattuk a Petőfi kilátó 1948. évi keletkezésétől a napjainkig eltelt időszakra vonatkozó valamennyi tényről és körülményről, melynek köszönhetően a kilátó sorsának további rendezésére az országban több hasonló helyzetben lévő kilátóval együtt sikerül majd megoldást találni.

Miskolc, 2014. január 21.
B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnöksége