Szövetségi hírek, események

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró SzövetségKöszöntjük a névnapjukat ünneplőket:Partnereink:
Magyar Természetjáró Szövetség

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

B.-A.-Z. Megyei Sportszövetségek Képviselete

B.-A.-Z. Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület

Miskolc Városi Diáksport Szövetség

Polgárőrség Miskolc-Diósgyőr

Eddigi letöltés: 3890
Támogatóink:Kolacskovszky Lajos

1891. január 2-án született Jászárokszálláson, ahol apja tanító volt. Az elemi iskola 4. osztályának befejezése után a ciszter főgimnáziumában tanult, ahol 1909-ben érettségizett. Még abban az évben a jogakadémia hallgatója lett.
1912 szeptemberében csatlakozott a Nagy György által alapított Magyar Köztársasági Párthoz, s titkára lett a párt egri tagozatának. Az egri munkásmozgalommal 1913-ban került kapcsolatba. 1915-1917 között részt vett az I. világháborúban, majd 1917 őszén vármegyei tisztviselő lett. A polgári demokratikus forradalom magyarországi győzelme után 1919. január 1-én belépett az MSZDP egri szervezetébe. Rövid idő alatt a párt vezetőségi tagja lett.
1918 novemberében megalakult a Magyar Közalkalmazottak Szövetsége egri csoportja, melynek elnökévé választották. 1919. március 22-én Kolacskovszky jelentette be a Tanácsköztársaság kikiáltását a megyei munkástanács ülésén. Tagja lett a megyei ötös direktóriumnak, megbízást kapott a közigazgatási ügyek irányítására. Május elejéig vett részt a Tanácsköztársaság megyei vezetésében, majd tevékenységének fő területe a politikai felvilágosító munka lett.
A proletárdiktatúra leverése után Kolacskovszkyt is letartóztatták, másfél év börtönbüntetésre ítélték, majd internálták. 1922. február 5-én tért vissza Egerbe, ahol rendőri felügyelet alá helyezték. Állást nem kapott, így Szegedre került, ahonnan 1926-ban a fővárosba költözött, ahol 16 éven át élt. A természetbarát mozgalom tagja lett. 1929. március 10-én belépett a Természetbarátok Turista Egyesületébe, melynek 1932-ig volt a tagja.
1930-ban a Budai-hegységben, Budaörs felett felépült a Frank-hegyi Turistaház, mely később az ő nevét viselte.
1942 szeptemberében költözött vissza Egerbe. A világháború végén belépett a Magyar Kommunista Pártba, bekapcsolódott a kibontakozó kulturális életbe. Az Egri Nemzeti Bizottság kinevezte főlevéltárosnak 1944. december 31-én. 1945. január elején létrehozta az egri köztisztviselők szakszervezetét, amelynek elnöke lett.
1947. május 31-én nyugállományba vonult, de sok időt töltött az Állami Levéltárban, az adatgyűjtés mellett tanulmányokat is írt. Külső munkatársa volt a Heves Megyei Népújságnak. 1945 és 1953 között több száz történelmi és turisztikai tárgyú cikket és tanulmányt írt. Novellái és elbeszélései jelentek meg a Természetbarátban. A bükki helynevek eredetének megszállott kutatója és terjesztője volt.
Egerben hunyt el 1954. január 4-én.
Bélapátfalva közelében, a Telekessy-vendégház előtt áll egy emlékoszlop, amely a turista Kolacskovszkyra emlékezik. A kék turistajelzés mellett található a közelben a Kolacskovszky-forrás.

Vissza