Szövetségi hírek, események

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró SzövetségKöszöntjük a névnapjukat ünneplőket:Partnereink:
Magyar Természetjáró Szövetség

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

B.-A.-Z. Megyei Sportszövetségek Képviselete

B.-A.-Z. Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület

Miskolc Városi Diáksport Szövetség

Polgárőrség Miskolc-Diósgyőr

Eddigi letöltés: 3890
Támogatóink:Forrástól a torkolatig - Túra a Sajón

A túra célja: A Sajó folyó teljes, 226 km-es hossza mentén való kombinált - gyalogos, kerékpáros és vízi - túrázás. A határon átnyúló turizmus megvalósítása, miközben ízelítőt kapunk a Felvidékből, a német bányászfalvakból, a történelmi Magyarország egy-egy részletéből. Járunk közel 1500 m magasan, barlangban, kastélyban, várban, meglátogatjuk egyik költőnk sírját, látjuk a modern mai világot Kazincbarcikán és Tiszaújvárosban, és látjuk a magyarság évszázadainak zivataros helyeit Muhinál és Ónodon.

A túra útvonala: A túra két országon, több különböző tájegységen át vezet. Szlovákiából a Szepes-Gömöri érchegységhez tartozó Sztolica-hegységben 1300 m tengerszint feletti magasságban eredő Sajó forrásvidékétől indul, és annak folyásirányát követve, - a határon át (Bánréve) - egészen a Tiszába való beömléséig (Kesznyéten) tart, érintve és felkeresve az útvonalba, vagy annak közelébe eső gazdag turisztikai látnivalók egész sorát.
A túra első részét csak gyalog lehet teljesíteni, középső részét csak kerékpárral, az utolsó részét pedig csak vízen túrázva.

A túra igazolóhelyei: A megfelelő helyeken az igazolófüzetben megjelölt bélyegzőhelyen és módon kell igazolni a teljesítést.
Gyalogos szakasz: Sztolica (Siolica), Sajóréde (Rejdova). A túra távja 9,5 km, szintemelkedés nincs.
Kerékpáros szakasz: Betlér (Betliar), Krasznahorka (Krásnohorské Podhradie), Gombaszögi-barlang (Gombasecka Jaskyna), Gömörhorka (Gemerska Horka), Sajógömör (Gemer), Hanva (Chanava), Bánréve… A túra távja 103 km, szintemelkedés 500 m.
Vízi szakasz: Sajókaza, Szirmabesenyő, Ónod, Kesznyéten. A túra távja 132 km

A túra igazolása: külön igazolólapon történik, mely a gazdag információanyagot tartalmazó igazolófüzetben van elhelyezve. Ezt a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetségnél történő, aktuális összeg befizetésével lehet igényelni. A teljesítés után az igazolófüzetben található, kitöltött igazolólapot - a vízi túrázót teljesítés közben ábrázoló fényképpel együtt(!) - erre a címre visszaküldve, a teljesítés ellenőrzése után kapja meg a túrázó a jelvényt.

A túra irányítója: B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség.