Szövetségi hírek, események

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró SzövetségKöszöntjük a névnapjukat ünneplőket:Partnereink:
Magyar Természetjáró Szövetség

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

B.-A.-Z. Megyei Sportszövetségek Képviselete

B.-A.-Z. Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület

Miskolc Városi Diáksport Szövetség

Polgárőrség Miskolc-Diósgyőr

Eddigi letöltés: 3984
Támogatóink:A Hernád, ami összeköt
II. Rákóczi Ferenc Nemzetközi Kerékpáros Túramozgalom


A túramozgalom a Kárpátok Alapítvány támogatásával valósult meg, szlovák-magyar nemzetközi összefogással. A túramozgalomról kétnyelvű, szlovák-magyar útvonalvezető és igazoló füzet készült, melyek beszerezhetők a túra kiíróinál a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetségnél és a Kassa Városi Turista Klubnál (Wurmova 11,040 11 Košice).

Útvonal és igazolóhelyek: Ónodi vár - Miskolc, Rákóczi (Aspremont) ház - Felsővadász, Rákóczi kastély - Encs - Mogyoróska, Regéc vár - Sárospatak, Rákóczi vár - Sátoraljaújhely, országhatár - Borsi kastély - Kistoronya, pincék - Nagyszalánc vár - Kassa, Szt. Erzsébet székesegyház.

A kerékpáros túraútvonal hossza kitérők nélkül 303 km. Jelzése a terepen: 10x12 cm-es fehér alapon zöld C betű, amely közrefogja a túrára utaló piros R betűt.

A túravezető füzet térképes mellékletben ábrázolja az útvonalat, a szöveges útvonalleírást és a látnivalókat. Középső lapja az igazolófüzet, melyet a bélyegzés teljesítése után ki kell emelni, majd a kiíró szervezetekhez meg kell küldeni. Ellenőrzés után szép kitűzőt kapnak a teljesítők.

Részvételi díj 700 Ft, mely tartalmazza a vezetőfüzet árát, az adminisztráció és postázás költségeit, valamint a kitűző és emléklap árát. Fénymásolatot, vagy sorszám nélküli füzetet csak a részvételi díj befizetése után ellenőrzünk.

A túra bármely irányból végigjárható, megszakítható, több szakaszra bontható, bárki teljesítheti. A túra útvonala a nagyvárosok kivételével kis forgalmú utakon, kerékpárúton, néhol javított talajúton halad. Kassán a Hernád mentén kényelmes sétányon jutunk el csaknem a belvárosba.

Az e tájon eltöltött napok, az új élmények feledtetik a mindennapok rohanását, a stresszt. A csendes mellékutak, a szelíden hullámzó táj, a hegyaljai tüzes borok, az erdő jótékony hűvöse szellemileg megújítják a vándort. A túra az ismert helyek mellett olyan tájakat, településeket is fölkeres, ahová eddig nem jutott el. A vidék változatos természeti értékeivel, vonzó tájképi elemeivel, néphagyományaival, kulturális és történelmi emlékeivel méltó körítést teremt a Rákócziak emlékének és a szabadság mítoszának.

» Kovács Lajos: Új utat avattunk!