Szövetségi hírek, események

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró SzövetségKöszöntjük a névnapjukat ünneplőket:Partnereink:
Magyar Természetjáró Szövetség

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

B.-A.-Z. Megyei Sportszövetségek Képviselete

B.-A.-Z. Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület

Miskolc Városi Diáksport Szövetség

Polgárőrség Miskolc-Diósgyőr

Eddigi letöltés: 3984
Támogatóink:Túravezetőképzés


Mitől jó egy túravezető?

Íme néhány szempont

A jó túravezető az, aki az általa szervezett és vezetett túrán a túrázás örömét a túrázó csoportnak együtt és minden tagjának külön-külön is megélten biztosítani tudja.

Mitől jó egy túravezető?
  • Biztos ismeretekkel rendelkezik a tájékozódás, térképolvasás, tereptan területén.
  • Ismeri a túra útvonalán előforduló állat és növényvilágot, kőzeteket, ásványokat, műemlékeket, természeti képződményeket, népi- iparművészeti látnivalókat, a bejárt tájegység történeti múltját, jelenét, nevezetességeit.
  • A túravezető "jó"-ságának, eredményességének legfőbb záloga az, hogy ért az emberek, túratársak nyelvén! Mindent tud de nem okoskodik, vezet de nem parancsolgat, irányít, de nem utasítgat, befolyásol de nem erőszakos, figyelmeztet de nem ledorongol, segít de nem "éget le".
  • A túra során hangulatot teremt, olyat, ahol mindenki jól érzi magát.

A jó túravezető nem készen születik, hanem jó adottságai mellett is évtizedes folyamatos képzéssel és önképzéssel fejleszti tárgyi tudását és pozitív emberi tulajdonságait, hogy alkalmassá váljon erre a sokszor hálátlan, nehéz, de igen szép feladatra.
Ha Ön megszerette a kirándulásokat és érdekli a természet utánozhatatlan szépsége, de bizonytalan a tájékozódásban; jelentkezzen a megyei szövetség túravezető-képző tanfolyamaira, ahol gyalogos, kerékpáros és vízi szakágakban tehet szert ismeretekre.


Mit kell tudni még a túravezetőképzésről

Túravezetői fokozatok: Bronzjelvényes, Ezüstjelvényes, Aranyjelvényes.

Nem tévesztendő össze a túrázói minősítési címekkel. A szakágak speciális ismeretanyagot oktatnak és az előírásoknak megfelelően kérik azt számon. Cél, hogy minden sikeresen vizsgázott túravezető azonos szakági ismeretekkel rendelkezzen, bárhol is szerezte képesítését az országban.

A túravezető képzésben célszerű térképismerői gyakorlattal részt venni. Ezt térképolvasói tanfolyamokon, egyesületi túrákon lehet elsajátítani.

A gyalogos túravezetői ismeretek nélkül nem lehet biztonságosan túrát szervezni csoportok részére. Túravezetők képzését az MTSZ Gyalogtúra Bizottsága által kidolgozott, illetve jóváhagyott tanterv és tananyag alapján kell végezni, és a kötelező vizsgarend szerint számon kérni.

A vizsgabizottság elnöke csak az MTSZ vizsgabiztosa lehet. Ajánlott elméleti óraszám a tanfolyamon kb. 50 óra. Kötelező négy gyakorló túrán részt venni. Az írásbeli vizsgán, teremben 45 kérdésre kell válaszolni, ez nem lehet totó formában. Akkor elfogadható, ha a vizsgázó 60 %-nál jobb teljesítményt nyújt. Gyakorlati vizsgapálya hossza 6-8 km, a szintemelkedés nem lehet több 600 méternél. Az egyénileg induló, 3 km/ó sebességgel haladó túravezető-jelölteknek a pályán történő végighaladást az ellenőrző pontoknál igazolni kell, a térkép szerinti érintési sorrendnek megfelelően. A túravezetőket a küldő szakosztály területileg illetékes szövetségénél, bizottságánál kell nyilvántartásba venni.

Bronz- és ezüstjelvényes képesítés megszerezhető vizsgával, az aranyjelvényes címre pályázni kell.

Magasabb képesítés feltétele az alacsonyabb képesítés megléte.