Szövetségi hírek, események

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró SzövetségKöszöntjük a névnapjukat ünneplőket:Partnereink:
Magyar Természetjáró Szövetség

Nemzeti Együttműködési Alap

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

B.-A.-Z. Megyei Sportszövetségek Képviselete

B.-A.-Z. Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület

Miskolc Városi Diáksport Szövetség

Polgárőrség Miskolc-Diósgyőr

Eddigi letöltés: 2793

Támogatóink:


Tokaji turistaút felújítása a Földes Ferenc Gimnázium diákjaival

Az utóbbi években több megyei természetjáró és természetbarát szövetség, egyesület küzd azzal a gonddal, hogy nincs elegendő számú hadra fogható természetjáró, akik a turistautak biztonsággal követhető járhatóságának biztosításában szívesen működnének közre.
Az anyagi forrás pedig rendelkezésre áll a Magyar Természetjáró Szövetségnek köszönhetően, azonban az országos szervezet által elvárt szakmai követelményekhez sokaknak kényelmetlen idomulni. Így a könnyebb utat követve inkább a túrázást választja többen, mint inkább némi szabadidő áldozattal igyekeznének a sok-sok év alatt kialakított útjelzésrendszer fenntartásához akár egy csekély munkát is hozzátenni.
B.-A.-Z. megye is kiterjedt turistaút hálózattal rendelkezik és ennek jelzésfelújítását itt is alig győzik a minősített útjelző vezetők és segítő csapattársaik, így minden lehetőséget megragad a megyei szövetség, ami egy kicsit is elősegíti a kívánt cél elérését.
Ennek egyik szép példája valósult meg október 13-án a Tokaji-hegységben a Földes Ferenc Gimnázium 9. A. osztályának köszönhetően Sebő Sára osztályfőnök, Pál Mihály tanár Úr, valamint a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség önkénteseinek - Csarnai Béla, Csarnai Béláné, Solczi Ágnes, Szamosi Csaba, Fekete Tibor és Bernáth Marietta - közreműködésével. A diákok utazás és étkezés szervezése és annak támogatása a Bükk 900 Természetbarát Egyesületet dicséri.
Idén nyáron a Tokajt Tarcallal összekötő piros sáv jelzést, valamint a Nagykopasz csúcsra kiágazó piros háromszög jelzést már felújították a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség minősített útjelző vezetői, valamint a Miskolci Vasutas Sport Club Természetjáró Szakosztályának tagjai, azonban a hegyoldalakon felvezető további jelzések is felújításra váratnak még.
Így október második szombatján a Jézus szíve templom előtti Kossuth térről, a piros sáv és zöld sáv turistaútjelzés csomóponttól induló és a Tokaji Múzeum, Szent Miklós ortodox templom előtt vezető, majd a Bodrog-parti Tokaji Fesztiválkatlan mellett a hegyoldalon felkapaszkodó zöld sáv jelzés került felújításra közel 3 km hosszon.
Az érettségi vizsgához szükséges ún. iskolai közösségi szolgálat keretében is elszámolt munkaórák során a diákok gyakorlati tudnivalókat sajátítottak el a turistajelzések elhelyezéséről, a helyes jelzésalapok kialakításáról.
Minden kis turistaút karbantartó megtalálta a számára érdekes feladatot. Voltak, akik a láthatóság érdekében szükséges bozót tisztítási feladatokat kedvelték. Voltak, akik a jelzésalapok elhelyezésének kijelölését, a jelzésalap előkészítését választották. A bátrabbak és nagyobb kézügyességgel rendelkező gyerekek pedig a fehér jelzésalapok festésének elkészítésében jeleskedtek. Az útvonal jelzésfestése mellett még jutott idő a turistaút mentén mások által „ottfelejtett” erdei szemét összegyűjtésére is. A diákok számára a munka bár kora délután véget ért, hiszen várta őket az ebéd és a hazautazás, a napközbeni munkát végző jelzőfestők a kellemes, napos őszi időjárásnak köszönhetően még a zöld szín jelzéseket is el tudták készíteni. Így megelégedettséggel és Tokaji-hegy egyik mostohán jelzett útjának a teljeskörű felújításáról számolhatunk be. A munka természetesen még nem fejeződött be. Jövő kora tavasszal felújításra kerül a belvárosból a vasút menti szerelmi pincesor mellett vezető, majd a szőlő hegyoldalon a kapaszkodó zöld sáv jelzés ág is. Addig is türelmet kérünk minden arra túrázótól. Ha pedig éppen ez az írás ösztönöz bárkit a turistautak felújításában való közreműködésre, akkor várjuk a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség, vagy bármely tagszervezete jelzőfestő csapatába.

Miskolc, 2018. október 14.

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnöksége

<< Vissza