A természetvédő Mikulás

 

 

Rendhagyó módon érkezett idén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség Mikulása a természetet kedvelő gyerekek és felnőttek örömére, hiszen ezúttal nemcsak a természetjárás szeretetére, hanem annak legfőbb helyszínének védelmére is fel kívánta hívni a figyelmet.

A lázas készülődés során közel 650 természetkedvelő jelentkezett, hogy találkozhasson a természetvédő Mikulással, aki ez alkalommal segítő Mikulástársakkal együtt érkezett, hogy ajándékait minél gyorsabban átadhassa a gyerekeknek.

Bár a Mikulás érkezését megelőző napokban kedvezőtlen volt időjárásunk, ez mégsem riasztott vissza több száz kicsit és nagyot a részvételtől, akik december 4-én, reggel 9-től izgatottan gyülekeztek a Herman Ottó Emlékpark előtt, hogy aztán túravezetőik kíséretével eljuthassanak a természetvédő Mikulás Királyasztalon berendezett házáig. Útközben az egyes megállópontokon megpihenve ismereteket szerezhettek nemcsak a látottakról, hanem arról is, hogy mindezt hogyan őrizhetik meg az utókor számára.

A nagyobb gyerekek két hosszabb távon, szinte közel azonos létszámban vágtak neki az erdei útnak. Legnépszerűbb természetesen a kicsiknek szánt rövid túraút volt. Itt kísérő tanáraikkal és szüleikkel együtt 170-en sétáltak el a 2,5 km távolságra lévő erdei házig.

Itt aztán forró tea, pogácsa és Mikuláscsomag várta a megfáradt vándorokat. A Mikulás mellett természetesen a Krampuszok sem hiányozhattak, akik jelenlétükkel tovább színesítették a rendezvényt.

A jó hangulatról zene, ének, tánc és a természetvédelemmel, természetjárással kapcsolatosan feltett kérdésekre megannyi okos választ adó lelkes gyerek gondoskodott, akik ezért természetesen külön jutalmakban is részesültek.

Résztvevők, programszervezők és segítők mindnyájan felejthetetlen élményekkel térhettek haza, melyen felbuzdulva jövőre is ilyen szeretettel várják majd a Mikulást.

 

A rendezvényen résztvevő iskolák: Bulgárföldi Általános Iskola, 21. sz. Általános Iskola, Fazekas-Istvánffy Általános Iskola és Művészetoktatási Intézmény, Bársony-Hunyadi Általános Iskola, Eötvös József Általános Iskola (Sajókeresztúr), Szemere Bertalan Szakközépiskola és Kollégium, Bem József Általános Iskola, Avasi Gimnázium, Herman Ottó Általános Iskola, Gábor Áron Művészeti Középiskola, Széchenyi István Általános Iskola (Tiszaújváros). Nagyobb létszámú csapatokat a Tiszaújvárosi Sport Club, a Vasutas Természetjárók Bükki Egyesülete, a Diósgyőri Tájfutó Club tagjai alkottak, mellettük pedig részt vett több tíz egyéni családos érdeklődő is.

A legtöbb diákkal (ötven fővel) résztvevő oktatási intézmény számára felajánlott különdíjat a Bulgárföldi Általános Iskola érdemelte ki. Az iskola 25 fős csapattal három napos térítésmentes tartózkodásra veheti majd birtokba a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség Hollóházán található kulcsosházát.

 

A „Természetvédő Mikulás” program sikeres lebonyolításának finanszírozásában jelentős szerepet vállalt Miskolc Város Önkormányzata, melyet minden résztvevő nevében ezúton is köszönünk.

 

További támogatóink és segítőink, akik közreműködését szintén köszönjük: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Testnevelési és Sport Intézet, Miskolc Városi Diáksport Szövetség, Borsod-Abaúj-Zemplén megye Önkormányzata, Miskolci Városgazda Nonprofit Kft., Miskolc Városi Közlekedési Zrt., Ökológiai Intézet Alapítvány (Zöld Hírháló). Médiapartnereink: Miskolci Rádió, MINAP, Észak-Magyarország, Borsod Online.

A rendezvény sikeres lebonyolításában részt vett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség következő tagszervezeteinek több mint ötven természetjárója: Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete, Bernáth Bt. Természetjáró Köre, Demeter Virág Baráti Kör, Diósgyőri Természetbarát Sport Klub, Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület, Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület, Miskolci Vasutas Sport Club Természetjáró Szakosztály, Vasutas Természetjáró Baráti Kör-Bánréve, Vasutas Természetjárók Bükki Egyesülete.

 

Köszönjük a „Természetvédő Mikulás” programunkon való részvételt valamennyi érdeklődőnknek, köszönjük támogatóink anyagi és természetbeni segítségét, valamint a megannyi önzetlen, segítő kezet, mellyel rendezvényünket sikerrel valósíthattuk meg!

 

 

Miskolc, 2010. december 5.

 

 

Lejegyezte: Bernáth Marietta, főtitkár

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség