Hernád tanösvény

Hernád
A 11 állomásból álló tanösvény a Miskolctól vonattal 10 percre található Bőcs község természeti kincseit a Hernád folyót, a Bársonyos patakot, a Sziget nevű kiserdőt és a református templom melletti védett gesztenyefákat mutatja be.

A helyi környezetvédelmi szakkör tagjai Majoros Józsefné tanárnő vezetésével hozták létre a könnyű sétát jelentő tanösvényt. A tanövényt ünnepélyes keretek között 2009 áprilisában adták át. A Hernád tanösvényen végighaladva meg lehet ismerkedni az ártéri erdő élővilágával, növényeivel, állataival is.

A haladási útvonalat az aszfaltra és a fákra festett ábrák (hullámvonal és fölötte stilizált fa) jelzik, az állomásokat sárga festett számokkal jelölték. A tanösvény bejárható tetszőleges irányban, de akár két részletben is, hiszen két jól elkülöníthető részből áll. Az első rész (1.-4. állomások) a Hernád bal partján, míg a második rész (5.-11. állomások) a jobb parton találhatók.

Hossza hivatalosan 3,2 km, de a kitérőkkel többnek tűnik. A bejáráshoz 2 óra elegendő.

Az útvonal rövid leírása:
A tanösvény a Borsodi Sörgyárral szemben a kerékpárút elejétől indul. A vízmű csónakházától a kerékpárúton akácok mellett Belső-Bőcs kapujáig haladunk. A duzzasztómű gyümölcsöse után jobbra kanyarodunk, majd egy ösvényen (jelzés az aszfalton) kitérünk a duzzasztóműhöz. Folytatjuk az utat a Hernád és a telkek kerítései között vezető kerékpárúton. A betonkorlát után következik a vízmérő hely, majd kiérünk a Tüzép mellett a főutcára. Jobbra fordulunk és átmegyünk a Hernád-hídon. A töltés előtt balra bemegyünk a Szigetnek nevezett területre. Egy kék nyomóskút után elfogynak a jobboldali telkek. Ketté ágazik a tanösvény, először balra menjünk a horgásztanyára (6. állomás), majd visszamegyünk az elágazásba. Itt jókora nyírfák után jobbra vékony ösvény vezet az ártéri erdőbe. Tisztás után az erdő szélén a nádak már a Bársonyost jelzik. Gyakran száraz a meder. Tartva az irányt, vagy a kukoricás mellett haladva kimegyünk a bányatóhoz (10. állomás). A bányatótól földúton északnak haladunk (távol a szélerőmű lapátolja az eget) és elmegyünk a vadászház mellett. Kiérünk a sajóládi útra Bőcs szélén. Kétszer is átkelünk a Bársonyos hídján, hamarosan a református templomhoz érünk. Tekintsük meg a szépen kialakított információs parkot és a védett gesztenyefákat. Itt ér véget a bejárás.
Hernád

Állomások a tanösvényen:

1. Csónakház
2. Duzzasztómű
3. Sziget a Hernádon
4. Vízmérő hely
5. A Sziget bejárata
6. Horgásztanya
7. Ártéri erdő
8. Tisztás a Szigetben
9. Bársonyos
10. Bányató
11. Református templom, védett gesztenyefák, információs park

» Cikk a tanövény ünnepélyes átadásáról
» Egy bejárás képei
Hernád Hernád