Túramozgalmak 
Túramozgalom: természetbarát szervezetek által kiírt, nem meghatározott napon (napokon) rendezett, hanem öntevékenyen, folyamatosan teljesíthető hosszabb-rövidebb túrák. Legtöbbször útvonalhoz kötöttek, vagy érintő pontokat tartalmaznak.
A jelvényszerző túrák esetén az igazolófüzetbe, vagy a túrajelentésre a megadott érintési pontokon bélyegeztetni kell.

OKT B.-A.-Z. megyei szakaszai 
2006-12-27   
A túra célja: hogy a túra résztvevői az útvonal végigjárásával rendszeres sporttevékenységet folytassanak és egyúttal képet alkossanak hazánk életéről, fejlődéséről, természeti szépségeiről, betekintsenek különféle tájaink életébe, mindennapi munkájába, megismerjék hazánk nagy részének történetét, föld- és vízrajzát, évszázadok alkotásait.
A túra útvonala: Az országot átszelő, ma már mintegy 1100 km-es "kék" turistaút megyénkben 247,8 km hosszan halad, miközben több tájegységet is érint.
» Bővebben

Rákóczi túra 
2006-12-27   
A piros sávval jelzett túra teljes hossza 58,6 km, teljes bejárása 17 órát vesz igénybe. A Rákóczi túra a Zempléni-hegység - az Országos Kéktúra útvonala utáni - legjelentősebb túraútvonala.
» Bővebben

B.-A.-Z. megye kerékpáros turistája 
2006-12-27   
A túra hossza mintegy 400 km, mely időkorlátozás nélkül tetszőleges szakaszokra bontható és bármely irányból teljesíthető. A túra kevés kivétellel kisforgalmú mellékutakon halad, kikerülve a kerékpárforgalom elől elzárt szakaszokat és a forgalmas főutakat. A túra útvonala: Miskolc, Lillafüred, Dédestapolcsány, Uppony, Ózd, Putnok, Kelemér, Zádorfalva, Rudabánya, Ragály, Aggtelek, Jósvafő, Szögliget, Szalonna, Edelény, Ziliz, Boldva, Onga, Monok, Szerencs, Tállya, Golop, Abaújkér, Abaújszántó, Boldogkőújfalu, Boldogkőváralja, Hemádcéce, Hejce, Gönc, Kéked, Hollóháza, Fűzér, Fűzérradvány, Széphalom, Sátoraljaújhely, Károlyfalva, Sárospatak. A túra igazolása külön igazolófüzetben történik.
» Bővebben

Bükk 900-as csúcsai 
2006-12-27   
A túramozgalom irányítója a Tiszaújvárosi S. C. Természetjáró Szakosztálya. Aki szereti az igazi kihívásokat, annak ez egy nagyszerű túramozgalom. A Bükk-hegység 900 méternél magasabb csúcsai közül 20 csúcsot kell felkeresni. Vizet vigyünk magunkkal, mert forrásra ne számítsunk! Térkép, tájoló se maradjon otthon, mert a legtöbb csúcsra nincs jelzett út. A túrázó számára csak ajánlott felkeresési sorrend van, mely nem kötelező.
» Bővebben

Kossuth túrák 
2006-12-27   
1991-ben a Kossuth Alapítvány I. Közgyűlése állásfoglalásban határozott, hogy kidolgozza a hazai Kossuth-emlékhelyeket és a Kossuth-emlékeket őrző falvakat és városokat bemutató "Kossuth Túrák" útvonalát és országjáró túrákat szervez. Ennek a túramozgalomnak nincs kötelező útvonala, a felkeresendő helységeket mindenki magaválasztotta útvonalakon keresheti fel. A kötelező helységek: Monok, Tállya, Tolcsva, Olaszliszka, Sátoraljaújhely, Golop, Sárospatak, Erdőbénye, Prügy, Szerencs, Tokaj, Boldogkőváralja.
» Bővebben

Borsod szép útjain 
2006-12-27   
A túra célja: a megye hegyvidéki tájegységein végighaladó öt túra során a legszebb tájak felkeresése és bemutatása. A turisztikai élmény mellet az itt élő emberek életének megismerése és a túra jelvényének megszerzése.
» Bővebben

A Hernád, ami összeköt 
2006-12-27   
A nemzetközi kerékpáros túramozgalom kiírói: B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség és Kassa Városi Turista Klub.
A kerékpáros túraútvonal hossza kitérők nélkül 303 km.
Jelzése a terepen: 10x12 cm-es fehér alapon zöld C betű, amely közrefogja a túrára utaló piros R betűt.
» Bővebben

Zemplén 700-as csúcsai 
2006-12-27   
24 darab 700 m-nél magasabb csúcsot kell felkeresni. Az útvonal nincs kötelezően előírva. A csúcsok tetszőleges sorrendben és időben járhatók be. A csúcsokon fára, oszlopra, vagy a magassági pontokra helyezték el az emblémát, a csúcs nevével és magasságával.
» A rendezők felhívása

» Bővebben

Irodalmi barangolások 
2006-12-27   
A megyei 29 irodalmárának állít emléket a két fokozatú túramozgalom. A túrák csoportosan és egyénileg is teljesíthetők. Igazolás minden személynél a jelzett módon. A jelvény megszerzését nem köti időhöz a túrát kiíró Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület, folyamatosan bármikor felkereshetők az emlékhelyek.
» Bővebben

Bebek portya 
2006-12-27   
A Bebek Portya, a SZVSE Szendrői Természetjáró szakosztály székhelyén épült várral, annak építtetőivel - Pelsőci Bebekek - van összefüggésben. A kitűzött feladat: 6 db Szendrő környéki látványosságot felkeresni.
» Bővebben

» Igazolólap
» Dzs-z.hu - képgalériájából

Forrástól a torkolatig 
2006-12-27   
Három túra a Sajó mentén. Igazi triatlon túramozgalom, mert a túra első részét csak gyalog lehet teljesíteni, középső részét csak kerékpárral, az utolsó részét pedig csak vízen túrázva.
A túra irányítója: B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség.
» Bővebben
 
Alföldi Kéktúra B.-A.-Z. megyei szakasza 
2006-12-27   
A túra célja: az alföldi területek bekapcsolása a turisztika vérkeringésébe. A túrán résztvevők ismerjék meg hazánk alföldi tájait, föld- és vízrajzát, az ott lakók életét, történetét, évszázadok alkotásait.
» Bővebben

Bükki barlangok 
2006-12-27   
A túramozgalmat a Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesület alapította 2003. május 1.-én. A Bükki tudományos barlangkutatás Herman Ottó kezdeményezésére a Földtani Intézet megbízásából Kadic Ottokár kezdte meg. Ugyan ki ne gondolt volna még arra, hogy milyen jó lenne a bükki barlangokat jobban megismerni, esetleg belülről is felfedezni? Ezekhez szeretnének az alapítók segítséget nyújtani e jelvényszerző túramozgalom keretében.
» Bővebben

Bükk forrásai 
2006-12-27   
A VTBE által alapított és gondozott túramozgalom célja, hogy a Bükk-hegység karsztforrásainak felkeresése során a túrázó társaink felfedezzék a túrázás és a tájegység szépségeit. Nyújtsanak segítséget a környezet, a jó minőségű vízkészlet, a források körül kiépített pihenőhelyek megóvásában.
» Bővebben

Bükk szirtjei 
2006-12-27   
A túramozgalom lényege, hogy a Bükk 27 csodálatos szirtjét, kilátóhelyét kell felketesni. Általában könnyen megtalálhatóak a szirtek. A szirtek felkeresése fáradságosnak tűnik, pedig a látszat csal, mert ez a fáradság kellemes fizikai felfrissülés és szellemi kikapcsolódás. Aki már meglátogatott egy-egy szirtet őt is hívjuk, mert érdemes felkeresni újra a Bükk szebbnél-szebb vidékeit, melyekről szép, szemet gyönyörködtető táj tárul elénk.
» Csarnai Béla ajánlása
» Bővebben

500 km B.-A.-Z. megye vízi útjain 
2006-12-27   
A túra célja: B.-A.-Z. megye folyóinak, vízi útjainak népszerűsítése. 500 km-t kell evezni a Tiszán, Bodrogon, Sajón, Hernádon és a Bódván.
A túra irányítója a Tiszaújvárosi SC természetjáró Szakosztály.
» Bővebben

Cserehát turistája 
2006-12-27   
A túraútvonalat a Miskolci Vasutas Sport Club Természetjáró Szakosztálya (MVSC TSZ) gondozza. Az MVSC felvállalta a "csereháti piros" útvonalának tisztítását, jeleinek felfestését, hiánypótlását annak érdekében, hogy a túra során ne legyen ok eltévedésre. E munka meghozta gyümölcsét hiszen immáron egy évtizede meglévő "Cserehát turistája" túramozgalmat keltette életre.
» Bővebben az MVSC honlapján

» Egy túeabeszámoló (Bartók Júlianna MVSC)

Partizán út 
2006-12-27   
A túra célja: Szőnyi Márton és partizán társai 1944 őszén végre hajtott hőstetteinek színhelyén az Heves-Borsodi-dombságban a piros sáv jelzésen való túrázás. Az út végigjárói megszerzik az emlékjelvényt.
» Bővebben

Kohászok Útja 
2006-12-27   
A túramozgalom célja: az ország természetjárói ismerjék meg a három észak-magyarországi kohászváros kulturális értékeit, ipari érdekességeit és a településeket összekötő útvonal természeti nevezetességeit.
» Bővebben

Borsod-Abaúj-Zemplén megye futótúrázója 
2006-12-27   
Aki egy naptári éven belül legalább négyet teljesít a ZSC futótúrái közül, elnyeri a Borsod-Abaúj-Zemplén megye futótúrázója címet a vele járó kitűzővel és - ez sem mindennepos: emblémás törülközővel együtt.
» Bővebben

A régió tájékozódási teljesítménytúrázója 
2006-12-27   
A túramozgalom kimondottan a bátraknak szól! Itt kijelölt, kötelező útvonal nincs, magabiztosan kell tudni tájélozódni és - bár a terepen való együtthaladás megengedett - de egyénileg, külön-külön feladatlappal, percenként rajtolnak a túrázók. A túramozgalmat a ZSC irányítja.
» Bővebben

A Bükk és a Zemplén kilátótornyai 
2006-12-27   
A ZSC legfiatalabb jelvényszarző túramozgalma - 2002-ben írták ki. Az ellenőrzés sajátos: olyan fotókkal kell igazolni az ellenőrzőpontokon, melyen a túrázó is felismerhető!
» Bővebben

Borsod-Abaúj-Zemplén megye földvárai 
2006-12-27   
Megyénk várakban igen gazdag. Településeink határában elérheto közelségben mindenütt találunk legalább egy várat, várromot, vagy földvárat. A lakosság nagy része azonban ezeket nem ismeri. Mivel földváraink történelmünk távoli korában fontos szerepet játszottak, szükségesnek látjuk, hogy ezeket a várakat, vagy legalább azok egy részét a turistatársadalomnak bemutassuk, azokról némi ismeretanyagot nyújtsunk.
» Bővebben

Természetvédelmi értékek Észak-magyarországon 
2006-12-27   
A HMTSZ által meghírdetett túramozgalom az Észak-magyarországi Régió három megyéjének természeti értékeit ismerteti meg.
Az értékelés megyénként történik.
Mindhárom megye kijelölt természetvédelmi értékeinek felkeresése és a teljesítések igazolása után egy negyedik jelvény kerülhet átadásra!
» Bővebben

Észak tájaink túraút csomópontjai 
2006-12-27   
A gyérülő forgalmú jelzett turista utakon való túrázás ösztönzése, a természetjárás és a természetben való testedzés népszerűsítése.
» Bővebben