Szövetségi hírek, események

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró SzövetségKöszöntjük a névnapjukat ünneplőket:Partnereink:
Magyar Természetjáró Szövetség

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

B.-A.-Z. Megyei Sportszövetségek Képviselete

B.-A.-Z. Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület

Miskolc Városi Diáksport Szövetség

Polgárőrség Miskolc-Diósgyőr

Eddigi letöltés: 3295

Támogatóink:
„Herman Ottó Bükk hegységi kötődései”
Gyalogos túra II


Több mint 500 fős részvételi létszám mellett folytatódott 2014. október 11-én a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség „Herman Ottó Bükk hegységi kötődései” címet viselő turisztikai programsorozata.

A „Herman Ottó Emlékév – Miskolc, 2014” rendezvényhez kapcsolódva a szeptembertől decemberig megrendezésre kerülő gyalogos túrákon Herman Ottó emlékének tisztelegve keresünk fel a tudós életútjához és munkásságához kapcsolódó kelet-bükki helyszíneket.
A túrákat minden alkalommal általános és középiskolák számára is meghirdetjük, hiszen megyei diák természetjáró programjaink rendkívül kedveltek az oktatási intézmények körében.
A Garadna-völgyében lévő Pisztrángtelep érintésével szervezett túránkat ez alkalommal minden várakozást felülmúló részvétel mellett sikerült megrendeznünk, melyben természetesen szerepet játszott a B.-A.-Z. Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület sikeres pályázata is. Ennek köszönhetően ugyanis 212 fő nem miskolci diák és kísérő pedagógusa számára nyílt lehetőség az autóbusszal való utazás költségének teljes összegű - pályázatból történő - megtérítésére és ezáltal a túrán való részvételre.
Az általános és középiskolák számára kiírt programra jelentkezettek 273 fős létszáma már a határidő lejárta előtt 3 nappal túllépte a tervezett 250 fős keretet, ezért a szervezők a korábban meghirdetett útvonal mellett pót túraútvonalon is lehetőséget biztosítottak további 148 fő iskolás és kísérői részvételére.
A kellemes őszidő és a gyönyörű Bükk hegység azonban további 105 főt is a természetbe csalogatott a túrára regisztrált iskolák diákjai, családtagjai közül, így végül 526 fő teljesítette a különböző távokat, melyek megtételét a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség 15 fős túravezetői csapata is segítette.
A rövid túra 8,2 km-es Lillafüred - Hámori-tó - Lencsés-nyereg - Udvarkő-barlang - Csókás - Pisztrángtelep - Pisztráng tanösvény - Szövetség-forrás - Garadna útvonalát a Szirmabesenyői Szinyei Merse Pál Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Emődi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Tiszaújvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Hunyadi Mátyás Iskola, Miskolc, Nagy Lajos Király Általános Iskola, Miskolc, Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola, valamint a Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola diákjai és kísérőinek összesen 288 fős csapata teljesítette.
A közép túra Miskolc-ómassai célpontú 11,6 km-es távjának a középiskolák közül 48 fővel a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium vágott neki.
A Pisztrángtelep – Hárs-kút - Csókási elágazás – Lencsés-nyereg – Szeleta-tető - Szeleta-barlang - Szeleta-tető – Majálispark 8,5 km-es pót túraútvonalat pedig miskolci iskolák összesen 190 fős csapata teljesítette (Bulgárföldi Általános Iskola és Erenyői Tagiskola, Petőfi Sándor Általános Iskola, Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola, Avasi Gimnázium).

A program különlegességéhez a nagy részvétel mellett az is hozzájárult, hogy a Pisztrángtelep érintésekor szakvezetéssel biztosított rövid tájékoztatást kaptak a csoportok a pisztrángok telepítéséről, tartásáról, a halfogyasztás fontosságáról.
A túra során látottakról, hallottakról pedig játékos formában lehetett számot adni az útvonal ellenőrzőpontjain kitöltésre váró feladatlapok kérdéseinek megválaszolásával.

A reményeink szerint felejthetetlen élményekhez minden célba érkezett teljesítő kitűzőt és emléklapot kapott ajándékba, melyhez még egy piros alma is járt.

A program megvalósításában közreműködő túravezetők és segítők, akiknek munkáját ezúton is köszönjük:
Apró Gergely, Krajecz Enikő, Makár Richárd, Szőke Éva (Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete); Garadnay Sándor (Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület); Csarnai Béla, Csarnai Béláné, Gyarmati Ágnes, Ruszkai Gáborné, Solczi Ágnes, Sum Anna, Varga Jánosné, Zattler Szabolcs (Miskolci Vasutas Sport Club Természetjáró Szakosztálya); Papp Gábor, (Diósgyőri Természetbarát Sport Klub); Bernáth Marietta és Fekete Tibor (Vasutas Természetjárók Bükki Egyesülete).

Ezúton is köszönjük valamennyi túrázó részvételét és tisztelettel várunk mindenkit következő - 2014. november 15-i - „Herman Ottó Bükk-hegységi kötődései” gyalogos túrán.

Miskolc, 2014. október 12.
B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség Elnöksége
Képek<< Vissza