Szövetségi hírek, események

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró SzövetségKöszöntjük a névnapjukat ünneplőket:Partnereink:
Magyar Természetjáró Szövetség

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

B.-A.-Z. Megyei Sportszövetségek Képviselete

B.-A.-Z. Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület

Miskolc Városi Diáksport Szövetség

Polgárőrség Miskolc-Diósgyőr

Eddigi letöltés: 3294

Támogatóink:
B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség
2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Mind

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei és Nyíregyháza városi Természetbarát szövetség
2014. Évi vizitúra tervek


Reszletek

Bejegyzés megjelenése/változása: 2014.01.30 19:40:04


Jubileumi X. Téli tájolás teljesítménytúra
2014. február 2. vasárnap

Reszletek

Bejegyzés megjelenése/változása: 2014.01.29 23:19:08


Rekord résztvevő a 2014. január 18-i diáktúrán

Alig egy esztendeje, hogy a Miskolc Városi Diáksport Szövetséggel együttműködésben a városi általános és középiskolások részére a tanév minden hónapjában egy-egy gyalogos túra szervezésével és megvalósításával járul hozzá megyei Szövetségünk a természetjáró diákpalánták szabadidő eltöltése egyik legegészségesebb mozgásformájának való megszerettetéséhez és a természetes környezet egyik legnagyobb kincsének, az erdőnek a megismeréséhez.
Az utazási költségek alacsonyabb szinten való tartása érdekében eleinte csak Majális-parktól induló és oda érkező túrákkal próbálkoztunk, azonban célul tűztük ki, hogy a Bükk kicsit távolabbi, de annál izgalmasabb részeit is megmutassuk az érdeklődő ifjú természetjáróknak. Az elmúlt év tavaszától így már a Garadna-völgyből induló túrákat is szervezünk, melyekre legnagyobb meglepetésünkre egyre többen érkeznek.
Nem volt ez másképp az elmúlt hét szombatjának diáktúráján sem, amikor rekord, 174 fős résztvevői létszámot elérve 7 iskola diákjai, kísérő szüleik és pedagógusaik 5 túracsoportban, túravezetők irányításával gyalogoltak.
Többségük az Ómassa - Száraz-völgy – Bánkút – Csipkéskút - Vadász-völgy - Ómassa útvonalú rövid túrát választotta, egy középiskola pedig az Ómassa – Vadász-völgy – Csipkéskút – Jávorkút – Kühne Andor út – Savós-völgy – Lillafüred helyeket összekötő turistautakat járta be.
Ezúton is köszönjük a 21. sz. Általános Iskola, a 10. sz. Petőfi Sándor Általános Iskola, a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola, a Selyemréti Általános Iskola, valamint az Andrássy és Bláthy Szakközépiskolák részvételét.
A túravezetésben térítésmentesen közreműködő túravezetők:
a Tiszaújvárosi Sport Club Természetjáró Szakosztályából Szalai Zita, Bánrévi Tamás, Farkas János, Vincze István; a Miskolci Vasutas Sport Club Természetjáró Szakosztályából Sum Anna és Zattler Szabolcs; a Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesületből Váradi Zsófia; a Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesületétől Krajecz Enikő; a Vasutas Természetjárók Bükki Egyesületéből Bernáth Marietta és Fekete Tibor. A túravezetők munkáját segítő további túratársak a Bernáth Bt. Természetjáró Köréből: Szőke Éva és dr. Horváth Gyula. Feladatvállalásukért ezúton is köszönet.
Szinte alig érkeztek vissza a csapatok a túrák célállomásaira, a szervezők máris a február 8-án megrendezésre kerülő soron következő túraútvonalakon gondolkodnak, melyen, ha az égiek is úgy akarják, remélhetőleg ismét nagy létszámú csapatokat vezethetnek a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség túravezetői.

Miskolc, 2014. január 21.

Összeállította:
Bernáth Marietta
diáktúra programszervező

Bejegyzés megjelenése/változása: 2014.01.22 21:30:18


BAZ MEGYE MEGNYITOTTA A 2014-es TURISTAÉVET
Évnyitó túra a Turista Pantheonba

Borsod megyében az év első hétvégéjén, január 4-én rendezték meg az új esztendő nyitótúráját. A központi ünnepség helyszíne a Közép-Garadna melletti Turista Pantheon volt.

A megye természetjárói hagyományos módon a Bükk különböző pontjairól induló csillagtúrákkal érték el a nagynevű turistaelődök tiszteletére 1984-ben létesített Emlékparkot.
Az új turistaév megnyitásán megjelenők megkoszorúzták a Turista Pantheon megálmodója és létrehozója, Ferenczy Lajos túratársuk emléktábláját. A csaknem 200 főnyi résztvevőt a BAZ Megyei Természetjáró Szövetség elnöke, Makár Richárd köszöntötte. Évnyitó beszédében a rendszeres turisztikai tevékenység megemlítésén túl röviden kitért a természetjárók előtt álló ez évi főbb feladatokra.
Mindenekelőtt a turista társadalom összefogásának jelképe, a Bálványon álló Petőfi kilátó sorsáért, fennmaradásáért történő egységes fellépést kért a természetjáróktól, hogy a 65 éves kilátó továbbra is szolgálhassa a turista társadalmat.
Ismertette, hogy a Megyei Szövetség civil partnerként részt vesz az Új Széchenyi Terv, az OKT- és OKK-t érintő Észak-Magyarországi Operatív Fejlesztési Programjában. Ennek sikeres megvalósításához a tagság támogatását kérte.
További program és jelentős feladat lesz a megye területén haladó OKT és AKT túraútvonalának és csatlakozásainak teljes felújítása. A csaknem 400 km összhosszúságú túra utak festési munkáit az MTSZ központi irányítása mellett a megye saját koordinációban valósítja meg. A feladat előkészítése már megkezdődött, eredményes végrehajtása jelentős szakmai munkát igényel. Az elnök ebben való aktív részvételt kért a megye szervezetei és tagsága részéről.
2014 Herman Ottó halálának centenáriumi éve. A nagy természettudós élete és munkássága révén ezer szállal kötődik Miskolchoz és a Bükkhöz. Az év során számos emlékprogram rendezésére kerül sor. A megye természetjárói nem maradnak ki ezekből az eseményekből sem.
A feladatokban gazdag turistaév megnyitását követően a házigazda Miskolci Helyiipari TE szervezőgárdája forró citromos teával látta vendégül az egybegyűlteket. A baráti újévi kézfogások mellett közös szalonnasütésre lobbant a láng és egy-egy pezsgő durranás is jelezte, hogy a természetjárók új, túrákban, eseményekben bővelkedő évet nyitottak.
Garadnay Sándor
Képek

Bejegyzés megjelenése/változása: 2014.01.15 11:02:39


Eger - Miskolc buszjárat a Bükkön át

Tisztelt Túrázók!

Örömmel tájékoztatjuk a természetjárókat, hogy a B.A.Z. megyei Természetjáró Szövetség sikeresen kezdeményezte, hogy a Bükkön át (csak vasárnap) közlekedő, a természetjáróknak rendkívül fontos Eger - Miskolc buszjárat Egerből a korábbiakhoz képest 10 perccel később induljon, így a Stimeczháztól Felsőtárkányig közlekedő, a hegységből délután levezető kisvasútról (Felsőtárkány érkezés 15:55) át lehet szállni a Miskolcra közlekedő (délután egyelten) járatra (lásd melléklet). Ezzel Miskolc felől szép túrákat lehet tenni a Bükkben a stimeczházi kisvasúthoz, mellyel utazva tervezhető biztonsággal vissza lehet térni a borsodi megyeszékhelyre. Tavasszal - amikor jó eséllyel működik a Vörös-kő-völgyi-forrás - így még többen, szép túra keretében csodálhatják meg ezt a fantasztikus természeti jelenséget.
Melléklet

Bejegyzés megjelenése/változása: 2014.01.09 01:03:09


Meghívó
A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnökségének ülésére

A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnökeként tisztelettel meghívom Önt a 2014. január 21-én, kedden, 17:00 órától tartandó ülésre.
Helyszín: 3527 Miskolc, Selyemrét u. 1., Teleki Tehetséggondozó Kollégium épülete, földszint, Teleki emlékszoba.

Az elnökségi ülés tervezett napirendi pontjai:
1./ 2013.12.10.-i elnökségi ülés határozatai végrehajtásának áttekintése.
2./ Beszámoló a Szövetség 2013. IV. negyedévi működéséről, programjairól.
3./ Technikai, oktatási, gazdasági, kulcsosház, minősítési bizottságok beszámolói 2013. évi tevékenységeikről. 2014. első negyedévének tervei.
4./ Főtitkári beszámoló a 2013. IV. negyedévi tevékenységéről.
5./ Beszámoló pályázatok állapotáról, pályázati lehetőségek.
6./ HÉJA (Hozzászólások, Észrevételek, Javaslatok, Aktualitások tagszervezeteink részéről).
7./ Népek tavasza teljesítménytúra, Nagy-Milic Természetjáró Találkozó programok előkészítésének készültségi fok áttekintése.
8./ 2014. május-június havi szövetségi programok előkészítése.
9./ Egyebek.

Miskolc, 2014. január 06.

Tisztelettel:
Makár Richárd
elnök

Bejegyzés megjelenése/változása: 2014.01.09 00:00:03