Szövetségi hírek, események

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró SzövetségKöszöntjük a névnapjukat ünneplőket:Partnereink:
Magyar Természetjáró Szövetség

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

B.-A.-Z. Megyei Sportszövetségek Képviselete

B.-A.-Z. Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület

Miskolc Városi Diáksport Szövetség

Polgárőrség Miskolc-Diósgyőr

Eddigi letöltés: 3295

Támogatóink:
B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség
2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Mind

Meghívó
A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnökségének ülésére


A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnökeként tisztelettel meghívom Önt a 2014. november 11-én, kedden, 17:00 órától tartandó ülésre.
Helyszín: 3527 Miskolc, Selyemrét u. 1., Teleki Tehetséggondozó Kollégium épülete, fsz. 3-as szoba.

Az elnökségi ülés tervezett napirendi pontjai:
1./ 2014.07.08-i elnökségi ülés határozatai végrehajtásának áttekintése
2./ Beszámoló a Szövetség 2014. III. negyedévi működéséről, programjairól, gazdálkodásáról
3./ Alelnöki beszámoló a 2014. III. negyedévi tevékenységéről
4./ Beszámoló pályázatok állapotáról
5./ „Borsod szép útjain” túramozgalom megújítása
6./ B.-A.-Z. Megyei természetjáró Szövetség által meghirdetett túramozgalmak 2015. évi teljesítésének ösztönzése
7./ Kedvezményes 2015. évi kulcsosház használat a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség tagegyesületei részére
8./ 2015. évi kiemelt eseménynaptár
9./ HÉJA (Hozzászólások, Észrevételek, Javaslatok, Aktualitások tagszervezeteink részéről)
10./ Egyebek

Miskolc, 2014. október 29.
Tisztelettel:

Makár Richárd
elnök
Bejegyzés megjelenése/változása: 2014.10.29 21:45:10


Széchenyi emléktúra Magyarország gyönyörű!
2014. október 19. vasárnap Lillafüred


Rajt, cél, nevezés:
8 és 10 óra között a Herman Ottó Emlékházban (Lillafüred, Erzsébet sétány 33.)

A feladat: a rajtban megadott turisztikai objektumok felkeresése

SZÉCHENYI 30:
TÁV: 30 km, SZINTKÜLÖNBSÉG: 1000 m, SZINTIDŐ: 10 óra
SZÉCHENYI 15
TÁV: 15 km, SZINTKÜLÖNBSÉG: 500 m, SZINTIDŐ: 5 óra

Szükséges felszerelés: Bükk turistatérkép, mérőszalag(!) toll

Ajánlott még: az Észak-keleti hegyeink emlékhelyei és a Híres bükki rétek jelvényszerző túramozgalmak igazoló füzetei.

Nevezési díj: 800 Ft/fő
Az érvényes igazolványt felmutató MTSZ, MSTSZ, TTT tagok 100, a Magyar Turista Kártya és a SPURI KÁRTYA tulajdonosai 200 Ft kedvezményt kapnak.

Díjazás: a szintidőn belüli teljesítőknek Tájfutótérkép-emléklap
Információ: Széchenyi Civil Társaság
kovacsagabor[to]gmail.comBejegyzés megjelenése/változása: 2014.10.13 22:46:52


„Herman Ottó Bükk hegységi kötődései”
Gyalogos túra II


Több mint 500 fős részvételi létszám mellett folytatódott 2014. október 11-én a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség „Herman Ottó Bükk hegységi kötődései” címet viselő turisztikai programsorozata.

A „Herman Ottó Emlékév – Miskolc, 2014” rendezvényhez kapcsolódva a szeptembertől decemberig megrendezésre kerülő gyalogos túrákon Herman Ottó emlékének tisztelegve keresünk fel a tudós életútjához és munkásságához kapcsolódó kelet-bükki helyszíneket.
A túrákat minden alkalommal általános és középiskolák számára is meghirdetjük, hiszen megyei diák természetjáró programjaink rendkívül kedveltek az oktatási intézmények körében.
A Garadna-völgyében lévő Pisztrángtelep érintésével szervezett túránkat ez alkalommal minden várakozást felülmúló részvétel mellett sikerült megrendeznünk, melyben természetesen szerepet játszott a B.-A.-Z. Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület sikeres pályázata is. Ennek köszönhetően ugyanis 212 fő nem miskolci diák és kísérő pedagógusa számára nyílt lehetőség az autóbusszal való utazás költségének teljes összegű - pályázatból történő - megtérítésére és ezáltal a túrán való részvételre.
Az általános és középiskolák számára kiírt programra jelentkezettek 273 fős létszáma már a határidő lejárta előtt 3 nappal túllépte a tervezett 250 fős keretet, ezért a szervezők a korábban meghirdetett útvonal mellett pót túraútvonalon is lehetőséget biztosítottak további 148 fő iskolás és kísérői részvételére.
A kellemes őszidő és a gyönyörű Bükk hegység azonban további 105 főt is a természetbe csalogatott a túrára regisztrált iskolák diákjai, családtagjai közül, így végül 526 fő teljesítette a különböző távokat, melyek megtételét a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség 15 fős túravezetői csapata is segítette.
A rövid túra 8,2 km-es Lillafüred - Hámori-tó - Lencsés-nyereg - Udvarkő-barlang - Csókás - Pisztrángtelep - Pisztráng tanösvény - Szövetség-forrás - Garadna útvonalát a Szirmabesenyői Szinyei Merse Pál Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Emődi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Tiszaújvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Hunyadi Mátyás Iskola, Miskolc, Nagy Lajos Király Általános Iskola, Miskolc, Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola, valamint a Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola diákjai és kísérőinek összesen 288 fős csapata teljesítette.
A közép túra Miskolc-ómassai célpontú 11,6 km-es távjának a középiskolák közül 48 fővel a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium vágott neki.
A Pisztrángtelep – Hárs-kút - Csókási elágazás – Lencsés-nyereg – Szeleta-tető - Szeleta-barlang - Szeleta-tető – Majálispark 8,5 km-es pót túraútvonalat pedig miskolci iskolák összesen 190 fős csapata teljesítette (Bulgárföldi Általános Iskola és Erenyői Tagiskola, Petőfi Sándor Általános Iskola, Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola, Avasi Gimnázium).

A program különlegességéhez a nagy részvétel mellett az is hozzájárult, hogy a Pisztrángtelep érintésekor szakvezetéssel biztosított rövid tájékoztatást kaptak a csoportok a pisztrángok telepítéséről, tartásáról, a halfogyasztás fontosságáról.
A túra során látottakról, hallottakról pedig játékos formában lehetett számot adni az útvonal ellenőrzőpontjain kitöltésre váró feladatlapok kérdéseinek megválaszolásával.

A reményeink szerint felejthetetlen élményekhez minden célba érkezett teljesítő kitűzőt és emléklapot kapott ajándékba, melyhez még egy piros alma is járt.

A program megvalósításában közreműködő túravezetők és segítők, akiknek munkáját ezúton is köszönjük:
Apró Gergely, Krajecz Enikő, Makár Richárd, Szőke Éva (Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete); Garadnay Sándor (Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület); Csarnai Béla, Csarnai Béláné, Gyarmati Ágnes, Ruszkai Gáborné, Solczi Ágnes, Sum Anna, Varga Jánosné, Zattler Szabolcs (Miskolci Vasutas Sport Club Természetjáró Szakosztálya); Papp Gábor, (Diósgyőri Természetbarát Sport Klub); Bernáth Marietta és Fekete Tibor (Vasutas Természetjárók Bükki Egyesülete).

Ezúton is köszönjük valamennyi túrázó részvételét és tisztelettel várunk mindenkit következő - 2014. november 15-i - „Herman Ottó Bükk-hegységi kötődései” gyalogos túrán.

Miskolc, 2014. október 12.
B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség Elnöksége
KépekBejegyzés megjelenése/változása: 2014.10.13 22:43:28


XVI. Zemplén Kupa Tájékozódási Túraverseny
2014. szeptember 20. Károlyfalva


Értékelés – Eredményértesítő

Szép, kellemes őszi napsütésben került megrendezésre az idei versenyünk. A versenyt megelőző száraz idő fülledtségét az előző napok esőzése megszüntette,de nem befolyásolta a kijelölt pálya terepviszonyait és az erdei utak járhatóságát amely mind a versenyzők, mind pedig a szervezésben résztvevőknek is segít-séget jelentett a rendezvény sikeres lebonyolításában. A verseny központját a Károlyfalva, horgásztó és szabadidő park biztosította, ahol kellemes, kultúrált körülmények várták az odaérkező versenyzőket és hozzátartozóikat. A rajt és cél ugyanitt volt, ahonnan szembe indítással oldottuk meg a különböző kate-góriák versenypályáit: A – A36 – A50 egy irányba szintesebb kezdéssel,az A60 – A70 és B pályák pedig velük szemben kevésbé meredek vonalvezetéssel.Az évek óta megszokott- főleg az előző évi- meredek ,szintes emelkedők elmaradtak, amelyet a versenypálya nagyobb távolságával kompenzáltunk. Ez a terület évtizedekkel előtte gyümölcsös,szőlős,borházas kezelésü volt,melynek már csak a nyomai láthatóak a terepen.
Az előző évben nemzetközi versenyre készült tájfutó térkép kis tulzással megfelelt a verseny követelmé-nyeinek.Célunk volt a másnapi egyéni versennyel közös helyszin-bár más térképen-kialakítása,a feladat koncentrálása.
A pályák terepviszonyai – pályahossz - fizikálisan igénybe vették a csapatokat – időhibák -, azonban a sokrétű feladatok ellenére azok teljesítése, megoldása nem okozott gondot a versenyző csapatok jelentős részének. Az irányfésüt, itinert, pince keresést,irány -és távolság mérést ,szerkesztést vagy a menetidő számítást jó szinvonalon teljesítették a csapatok. Kissebb vitát váltott ki a térkép pontatlanságából adódó kitűzési hibák, de ez az tévesztő bóják megfogását nem befolyásolta.

Hivatalosan óvás nem érkezett:
- Összeségében a verseny rendezési körülményeit,lebonyolítását, a csapatok részvételét,a versenyzők han-gulatát jónak ítéljük, a felmerült versenykritikákat köszönjuk,ezeket építő szándékkal elfogadjuk.

A verseny statisztikai adatai:
A-A36 A50 A60-A70 B
csapat/bajnok 9/7 5/4 11/8 11
pálya hossz8900890075007500
pálya szint300300230230
ellenörzőpont191916

Köszönjük még egyszer minden résztvevőnek, hogy megtisztelték rendezvényünket!

A rendezők nevében:
Jármy István
Rendezvény szervező
EredményBejegyzés megjelenése/változása: 2014.10.13 22:17:02


Herman Ottó Emlékév-Miskolc Túraprogramsorozat

Kedves Természetjáró Barátaink!

A Herman Ottó Emlékév - Miskolc rendezvénysorozathoz kapcsolódva "Herman Ottó Bükk hegységi kötődései" címmel turisztikai programsorozatot állított össze megyei Természetjáró Szövetségünk.

A túrasorozat második túráját 2014.10.11.-én tartjuk, melyre ezúton is sok szeretettel hívunk minden érdeklődő Túratársat!

Találkozó: Lillafüred, kisvonatállomás épületénél, 2014.10.11., szombat, 8:45

Útvonal: Lillafüred - Lencsés-nyereg - Udvarkő-barlang - Csókás - Pisztrángtelep - Garadna
Táv: 8,2 km; szintemelkedés: 300 m

Ezúton is szeretnénk felhívni 2014.12.31.-ig megrendezésre kerülő további túráinkra is a figyelmet,melyek időpontjai:
2014.11.15.; 2014.12.06.

Üdvözlettel:
B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnökségeBejegyzés megjelenése/változása: 2014.10.03 21:48:13