Szövetségi hírek, események

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró SzövetségKöszöntjük a névnapjukat ünneplőket:Partnereink:
Magyar Természetjáró Szövetség

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

B.-A.-Z. Megyei Sportszövetségek Képviselete

B.-A.-Z. Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület

Miskolc Városi Diáksport Szövetség

Polgárőrség Miskolc-Diósgyőr

Eddigi letöltés: 3294

Támogatóink:
B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség
2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Mind

Meghívó
A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnökségének ülésére


A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnökeként tisztelettel meghívom Önt a 2017. október 25-én, szerdán, 17:00 órától tartandó elnökségi ülésre.
Helyszín: 3527 Miskolc, Selyemrét u. 30. fsz. 2.

Az elnökségi ülés tervezett napirendi pontjai:
1./ Beszámoló a Szövetség 2017. II.-III. negyedévi működéséről, programjairól, gazdálkodásáról
2./ Alelnöki beszámoló a 2017. II.-III. negyedévi tevékenységéről
3./ Beszámoló pályázatok állapotáról
4./ Novemberi elnökségi ülés előkészítése (időpont, napirendi pontok, előterjesztési anyagok felelősei)
5./ Egyebek

Miskolc, 2017. október 4.

Tisztelettel:
Makár Richárd
elnök

Bejegyzés megjelenése/változása: 2017.10.04 21:56:53


LVII. Kelet-magyar Természetbarát Vezetők Találkozója
- Aggtelek, 2017.09.29-10.01.


A Gömör-Tornai-karszt, azon belül Aggtelek adott otthont a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség szervezésében megrendezésére került LVII. Kelet-magyar Természetbarát Vezetők Találkozójának, melyen majd minden Dunán inneni megyei szervezet képviseltette magát.
A péntek kora délutáni helyszínre érkezést követően Garadnay Sándor aranyjelvényes túravezető vezetésével egy faluséta keretében ismerkedhettek meg a résztvevők Aggtelek és tágabb környezetének nevezetességeivel. Az érdeklődők egy csoportja pedig Vörös-tói barlangi túrán vehetett részt.
A szabadidős programok után kora este Makár Richárd, a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnöke hivatalosan is megnyitotta a találkozót, melyen a kelet-magyaroroszági megyék vezetőin kívül Szőke Viktor, szakági titkár személyében a Magyar Természetjáró Szövetség is képviseltette magát.
A köszöntő után azonnal nekiláttak a kelet-magyar megyék szakmai értekezésüknek, melynek első napi programja Kelet-Magyarország jelzett turistaútjai, megyei jelzésfestések, 2018. évi tervek volt. Kelet-Magyarország változatos földrajzi adottságának köszönhetően az egyes megyék turista útvonalhálózatával kapcsolatos helyzetek, problémák is változatosak. A jobbító és útvonalhálózat javító szándékkal a kelet-magyar megyék természetesen egységes állásponton vannak. Az ezzel kapcsolatos szakmai anyag az MTSZ vezetői részére egy emlékeztető keretében kerül továbbításra.
Szombaton autóbuszos körutazás keretei között Pelsőc - Beretke - Betlér - Rozsnyó - Ájfalucska - Bódvaszilas érintésével szerezhettek a résztvevők gyakorlati ismereteket a Gömör-Tornai-karszt és a Rozsnyói-medence egy kis szeletéről.
A háromnapos találkozó szombat esti szakmai programját a kelet-magyar természetbarát szövetségek követendő jógyakorlatai jelentették, melynek kapcsán az egyes megyék résztvevői az általuk nagy sikerrel folytatott programokat, tevékenység sorozatokat mutathatták be a többi vezetőnek. Itt nagy érdeklődés övezte a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség havonkénti rendszerességgel és alkalmanként több száz résztvevővel tartott diáktúra sorozatának bemutatását, melynek kapcsán szinte záporoztak a kérdések a résztvevőktől.
A zárónap délelőttje előbb a kelet-magyar megyék útjelző vezető képzési és vizsgaszervezési 2018. évi terveinek egyeztetésével, a 2018. évi országos kiemelt programokkal, meghívókkal folytatódott, s végül a Magyar Természetjáró Szövetség felé előterjesztendő kelet-magyarországi megyei szövetségi javaslatok, kérések összegzésével fejeződött be.
A rendezvény záróakkordjaként a hagyományoknak megfelelően a találkozót ez alkalommal szervező borsodiak elhelyezték emlékszalagjukat a vándorfokoson, melyet ettől a naptól kezdve egy éven át a Nógrád megyei Zöld Út Természetjárók Egyesülete őriz, mint az LVIII. Kelet-magyar Természetbarát Vezetők Találkozójának soron következő megyei rendezője.
A kelet-magyarországi megyék vezetőinek nevében a rendező B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség ezúton is köszönetét fejezi ki a Magyar Természetjáró Szövetség támogatásáért, mellyel a program sikeres megvalósítását elősegítették.
Aggtelek, 2017. október 1.
B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnöksége

Képek az eseményről

Bejegyzés megjelenése/változása: 2017.10.04 21:53:15


TESZEDD 2017
– Kelet-bükki turistautakon


Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan ismételten diáktúrákkal kapcsolódott megyei szövetségünk az országos TESZEDD mozgalomhoz, mely rendhagyó módon idén szeptemberben került megrendezésre, így TESZEDD túránk a 2017/2018-as tanév diáktúrasorozatának nyitó túrája is lett egyben, melyet 292 fő részvételével ez alkalommal is nagy érdeklődés övezett.
A Majálispark, ill. Felső-Majláth találkozópontoktól induló túracsoportok 7,5-13,0 km hosszúságú távokon gyűjtötték zsákokba a turistautak környezetében talált különböző, nem veszélyes hulladékokat. Tapasztalatunk alapján a rendszeres erdei takarító programjainknak köszönhetően a térség turistaútjai egyre tisztábbakká válnak, de még így is 30 megtelt TESZEDD zsákot helyeztek el a résztvevők a Majálispark deponálási végponton.
A tisztításra kiszemelt kelet-bükki turistautakon természetesen túravezetők irányították a csoportokat, akik ez alkalommal 9 miskolci általános és középiskolából érkeztek. Rendszeres résztvevői diáktúráinknak és így a TESZEDD túrára is örömmel jöttek kísérő pedagógusaikkal a Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola, Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskola, Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola, Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola, Rónai Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskola, Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola, középiskolák közül pedig az Avasi Gimnázium, a Berzeviczy Gergely Szakgimnázium, valamint Földes Ferenc Gimnázium diákjai. Közülük az Avasi Gimnázium már egy héttel korábban előTESZEDD-elt a rekord 93 fő résztvevőjével. A diáktúrákon természetesen kísérő családtagok is mindig részt vehetnek, így velük együtt kibővülve közel 300 fő járta be a Majálispark térségi jelzett turistautakat.
Itt szeretnénk megköszönni az iskolák pedagógusainak szervező munkáját, akik lehetővé tették, hogy az érdeklődő diákok ez alkalommal is kapcsolódhattak a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség és a Miskolc Városi Diáksport Szövetség által meghirdetett 2017/2018-as tanév diáktúra sorozatának szeptemberi túrájához.
Köszönjük a túravezetők önkéntes közreműködését is, akik az érdeklődő résztvevőket az egyes túraútvonalakon elkalauzolták.
Szervező pedagógusok voltak a fenti iskolai sorrend szerint: Regősné Korondi Csilla, Péliné Skarbik Andrea, Makónyiné Adorján Éva, Szászi Jenőné, Rák Anita, Majoros József, Juhász Judit, Barczaházi Beáta, Péter Ágnes.
Túravezetők voltak: a Miskolci Vasutas Sport Club Természetjáró Szakosztályából Csarnai Béla, Csarnai Béláné, Sum Anna, Solczi Ágnes és Szabóné Lőcsei Zsuzsanna. A Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesületéből Bernáth Marietta, Fekete Tibor, Hauer Tamás Péter, Makár Richárd.
Miskolc, 2017. szeptember 16.

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnöksége

Képek az eseményről

Bejegyzés megjelenése/változása: 2017.10.04 19:35:26


Turistautak változása az Aggteleki-karszt Bódvaszilas – Szögligeti térségében

2017. nyarán a térségben jelentős változások történtek a turistaút rendszerben, hosszú egyeztetések után.
Ezen a területen az elágazásokban információs lapok kerültek elhelyezésre, mely helyben is segíti a tájékozódást. Az útvonal változtatások már megjelentek a Cartograpia 2017-ben kiadott Gömör-Tornai-karszt térképén (a mellékelt kép engedéllyel innen másolva) és az online turistautak.openstreetmap.hu felületen.

Az Aggteleki karszton, Tornaszentandrás - Bódvaszilas dél – Szalonna – Komjáti térségben, a Bükkben Miskolctapolca környékén is átalakítás zajlik, ezekről is hamarosan értesítjük a természetjárókat!
Bővebb információ

Bejegyzés megjelenése/változása: 2017.10.04 18:50:40