Szövetségi hírek, események

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró SzövetségKöszöntjük a névnapjukat ünneplőket:Partnereink:
Magyar Természetjáró Szövetség

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

B.-A.-Z. Megyei Sportszövetségek Képviselete

B.-A.-Z. Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület

Miskolc Városi Diáksport Szövetség

Polgárőrség Miskolc-Diósgyőr

Eddigi letöltés: 3294

Támogatóink:
B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség
2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Mind

Meghívó
A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnökségének ülésére


A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnökeként tisztelettel meghívom Önt a 2018. november 13-án, kedden, 16:30 órától tartandó elnökségi ülésre.
Helyszín: 3527 Miskolc, Selyemrét u. 30. fsz. 2.

Az elnökségi ülés tervezett napirendi pontjai:
1./ Beszámoló a Szövetség 2018. II.-III. negyedévi működéséről, programjairól, gazdálkodásáról
2./ Alelnöki beszámoló a 2018. II.-III. negyedévi tevékenységéről
3./ Beszámoló pályázatok állapotáról
4./ 2019. évi szövetségi rendezésű kiemelt események
5./ 2019. évi kiemelt eseménynaptár
6./ 2019. évi festési tervek, egyéb turistaút technikai munkák
7./ Megyei szövetségi irányítású túramozgalmak
8./ Egyebek

Miskolc, 2018. október 22.

Tisztelettel:

Makár Richárd
elnök

Bejegyzés megjelenése/változása: 2018.10.24 22:27:50


Czárán Gyula emlékérem kitüntetett

Kiváló technikai munkájára tekintettel Czárán Gyula Emlékérem kitüntetésben részesítette a Magyar Természetjáró Szövetség Váradi Zsófiát a Miskolci Vasutas Sport Club Természetjáró Szakosztálya és Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület tagját.
Ezúton is sok szeretettel gratulálunk és kívánjuk, hogy Zsófia munkájának köszönhetően a jövőben is minél több turistaút jelzése újulhasson meg.

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnöksége

Kitüntetés

Bejegyzés megjelenése/változása: 2018.10.17 22:12:16


Tokaji turistaút felújítása a Földes Ferenc Gimnázium diákjaival

Az utóbbi években több megyei természetjáró és természetbarát szövetség, egyesület küzd azzal a gonddal, hogy nincs elegendő számú hadra fogható természetjáró, akik a turistautak biztonsággal követhető járhatóságának biztosításában szívesen működnének közre.
Az anyagi forrás pedig rendelkezésre áll a Magyar Természetjáró Szövetségnek köszönhetően, azonban az országos szervezet által elvárt szakmai követelményekhez sokaknak kényelmetlen idomulni. Így a könnyebb utat követve inkább a túrázást választja többen, mint inkább némi szabadidő áldozattal igyekeznének a sok-sok év alatt kialakított útjelzésrendszer fenntartásához akár egy csekély munkát is hozzátenni.
B.-A.-Z. megye is kiterjedt turistaút hálózattal rendelkezik és ennek jelzésfelújítását itt is alig győzik a minősített útjelző vezetők és segítő csapattársaik, így minden lehetőséget megragad a megyei szövetség, ami egy kicsit is elősegíti a kívánt cél elérését.
Ennek egyik szép példája valósult meg október 13-án a Tokaji-hegységben a Földes Ferenc Gimnázium 9. A. osztályának köszönhetően Sebő Sára osztályfőnök, Pál Mihály tanár Úr, valamint a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség önkénteseinek - Csarnai Béla, Csarnai Béláné, Solczi Ágnes, Szamosi Csaba, Fekete Tibor és Bernáth Marietta - közreműködésével. A diákok utazás és étkezés szervezése és annak támogatása a Bükk 900 Természetbarát Egyesületet dicséri.
Idén nyáron a Tokajt Tarcallal összekötő piros sáv jelzést, valamint a Nagykopasz csúcsra kiágazó piros háromszög jelzést már felújították a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség minősített útjelző vezetői, valamint a Miskolci Vasutas Sport Club Természetjáró Szakosztályának tagjai, azonban a hegyoldalakon felvezető további jelzések is felújításra váratnak még.
Így október második szombatján a Jézus szíve templom előtti Kossuth térről, a piros sáv és zöld sáv turistaútjelzés csomóponttól induló és a Tokaji Múzeum, Szent Miklós ortodox templom előtt vezető, majd a Bodrog-parti Tokaji Fesztiválkatlan mellett a hegyoldalon felkapaszkodó zöld sáv jelzés került felújításra közel 3 km hosszon.
Az érettségi vizsgához szükséges ún. iskolai közösségi szolgálat keretében is elszámolt munkaórák során a diákok gyakorlati tudnivalókat sajátítottak el a turistajelzések elhelyezéséről, a helyes jelzésalapok kialakításáról.
Minden kis turistaút karbantartó megtalálta a számára érdekes feladatot. Voltak, akik a láthatóság érdekében szükséges bozót tisztítási feladatokat kedvelték. Voltak, akik a jelzésalapok elhelyezésének kijelölését, a jelzésalap előkészítését választották. A bátrabbak és nagyobb kézügyességgel rendelkező gyerekek pedig a fehér jelzésalapok festésének elkészítésében jeleskedtek. Az útvonal jelzésfestése mellett még jutott idő a turistaút mentén mások által „ottfelejtett” erdei szemét összegyűjtésére is. A diákok számára a munka bár kora délután véget ért, hiszen várta őket az ebéd és a hazautazás, a napközbeni munkát végző jelzőfestők a kellemes, napos őszi időjárásnak köszönhetően még a zöld szín jelzéseket is el tudták készíteni. Így megelégedettséggel és Tokaji-hegy egyik mostohán jelzett útjának a teljeskörű felújításáról számolhatunk be. A munka természetesen még nem fejeződött be. Jövő kora tavasszal felújításra kerül a belvárosból a vasút menti szerelmi pincesor mellett vezető, majd a szőlő hegyoldalon a kapaszkodó zöld sáv jelzés ág is. Addig is türelmet kérünk minden arra túrázótól. Ha pedig éppen ez az írás ösztönöz bárkit a turistautak felújításában való közreműködésre, akkor várjuk a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség, vagy bármely tagszervezete jelzőfestő csapatába.

Miskolc, 2018. október 14.

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnöksége

Bejegyzés megjelenése/változása: 2018.10.17 22:01:38


Útnak indultak a 2018/2019 tanév diáktúrázói

Október 6-án kezdetét vette a 2018/2019 tanév diáktúra sorozata. A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség és Miskolc Városi Diáksport Szövetség közös szervezésében hat évvel ezelőtt került meghirdetésre a diáktúra tanévek első túrája, melyen akkortájt még három általános iskola valamivel több mint 70 fővel vett részt.
Idővel egyre nagyobb híre ment a miskolci oktatási intézmények körében a diáktúrázásoknak és mind nagyobb létszámban vettek és vesznek részt a kis és nagy diákok, pedagógusok, érdeklődő családtagok a bükki erdei kalandozásokon.
A számok tükrében a 2014/2015 tanév diáktúráin összesen 1.552 fő, míg a 2017/2018 tanév során már 2.147 fő járta a bükki turistautakat.
A sikersorozat reményeink szerint tovább tart, hiszen az idei tanév első túráján 418 fő vett részt. A jó idő és lassan aranyba köntösbe öltöző őszi erdő az elmúlt szombaton 308 fő diákot és 110 felnőttet (kísérő pedagógusok, szülők, túravezetők) csalogatott ki a természetbe.
A túrázókat ez alkalommal is a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség önkéntes túravezetői vezették a többségében idén felújított jelzésű utakon. Így a Garadna vasút - Szentléleki-völgy - Köpüs-forrás - Örvény-kő-alja - Magos-kő - Nyulászi vadászház - Csókás - Pisztrángtelep útvonalon.
Akik az előzetes túrajelentkezések során már nem fértek fel az ómassai 15-ös buszra, azok a Majálispark - Gulicska - Hegyes-rét - Vadas Jenő-forrás - Vadas Jenő-völgy - Majálispark útvonalat választhatták.
A legfontosabb, hogy túra nélkül egyetlen érdeklődőt sem hagytak a túravezetők, akik a következők voltak: Balabás László, Bernáth Marietta, Csarnai Béláné, Fekete Tibor, Fejér Ildikó, Káplár Mihály, Kovács Béla, Lőcsei Zsuzsanna, Váradi Zsuzsanna.
Ezúton is köszönjük mindenki részvételét és a túravezetők önkéntes munkáját.

Miskolc, 2018. október 10.

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnöksége

Bejegyzés megjelenése/változása: 2018.10.11 21:49:29


Tovább szépültek B.-A.-Z. megyei turistaútjaink jelzései

A Magyar Természetjáró Szövetség támogatásának és a sok-sok munkaóra szabadidőt áldozó jelzőfestő természetjárók munkájának köszönhetően több mint 120 km jelzett turistaút újulhatott meg idén is megyénkben.
A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség által vállalt szerződésben a Bükk hegység Kis-fennsík térségének útjelzései, a Bükkszentkereszt - Hollóstető - Répáshuta - megye határ között vezető sárga sáv, a Répáshutáról Bánya-hegyre vezető zöld négyzet turistajelzések kerültek felújításra közel 55 km hosszon.
A felújítási munkák mellett Csókás-Szentlélek között részben nyomvonal módosítások is történtek annak érdekében, hogy a forgalmas közúton vezető szakaszok, ill. a fákkal bedőlt és ezáltal járhatatlan részek kiváltásra kerüljenek.
A Tokaji-hegység legnagyobb turista forgalmat bonyolító Tokaj vasútállomást Tarcal vasútállomással összekötő piros sáv, valamint az abból leágazó és a Nagy-Kopaszra vezető piros háromszög jelzés is megszépült közel 10 km távolságon.
A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség jelzésfelújítási és útvonal tisztítási munkáiban összesen mintegy 180 munkanappal közreműködtek a Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesületének jelzőfestő csapatából: Bánfalvi Péter, Bernáth Marietta, Fekete Tibor, Gál Krisztina, Makár Richárd, Mikola Rita, Szamosi Csaba, míg a Miskolci Vasutas Sport Club Természetjáró Szakosztályból: Bartók Julianna, Bodon Lászlóné, Csarnai Béla, Csarnai Béláné, Hegedűs Zoltán, Kisszely-Papp Ferencné, Lőcsei Zsuzsanna, Solczi Ágnes, Takács Gabriella, Tarcali Magdolna, Tóth Erika, Váradi Zsófia, Váradi Zsuzsanna.
A Gömör-Tornai-karszton és Ó-Bükkben több mint 56 km turistaút jelzését újították meg a Vasutas Természetjáró Baráti Kör, Bánréve Egyesület természetjárói: Tóth Ferenc Attila, Tóthné Hangonyi Gréta, Bajusz Ágnes, Bodnár Imréné, Dr. Dudás Katalin, Ihászné Pál Judit, Kada Tibor, Kerékgyártó Bence, Kerékgyártó Dezső, Kiszely László, Kőnig László, Pásztor Ágnes, Válint György, Virág Ildikó, Zalavári Jánosné, Zalavári Róbert.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki maroknyi jelzőfestő társaink munkájáért. Ők azok, akik idén is hozzájárultak ahhoz, hogy a több tízezer természetjárót jól követhető turistautak kísérjék megyénkben erdei kalandozásaik alkalmával.

Miskolc, 2018. október 9.

B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség elnöksége

Bejegyzés megjelenése/változása: 2018.10.11 21:42:48